Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 και ώρα 7.30 μ.μ. θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Σολωμού (με αίτημα της Βιβλιοθήκης Durrell) η κ. Gail Holst-Warhaft (Γκέιλ Χολστ- Βάρχαφτ), η οποία θα μιλήσει με θέμα: “The Lure of the Orient in Greek Music and Literature”. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Gail Holst-Warhaft θα μιλήσει για την πρόσληψη της «Ανατολής» από συγγραφείς όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Γιώργος Σεφέρης και ο Άγγελος Σικελιανός, πριν επικεντρωθεί στο ρεμπέτικο και στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη – και ιδιαίτερα στην εκ νέου ανακάλυψη της μουσικής κληρονομιάς της γενέτειρας της μητέρας του Ασπασίας Πουλάκη στο Ҫeşme [Κρήνη] στη Μικρά Ασία. Η ομιλία θα πλαισιωθεί με μουσικά παραδείγματα των έργων του Μίκη Θεοδωράκη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με προτίμηση ηλεκτρονικής επιβεβαίωσης συμμετοχής, λόγω των περιορισμένων θέσεων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών mouseiosolomou@gmail.com, ή με τηλεφώνημα στο 2661030674, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:30 π.μ. – 2:00 μ.μ. για επιβεβαίωση. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά.

 

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια

 

Η Gail Holst-Warhaft ποιήτρια, ελληνίστρια, μουσικός και μεταφράστρια είναι η συγγραφέας του Mikis Theodorakis: Myth and Politics in Modern Greek Music (1981) και ετοιμάζει μια νέα έκδοση για δημοσίευση στη σειρά “Durrell Studies” τον επόμενο χρόνο. Ήταν προσωπική φίλη του Μίκη Θεοδωράκη και έπαιζε στην ορχήστρα του τη δεκαετία του 1970.

Η Gail Holst-Warhaft ειδικεύεται στα ρεμπέτικα και είναι συγγραφέας του Road to Rembetika: music of a Greek sub-culture (1975).

Ανάμεσα στα βιβλία της συμπεριλαμβάνονται και τα, The Fall of Athens (2016) και Nisiotika: music, dances and bitter sweet songs of the Aegean islands (2021).

Έχει επίσης μεταφράσει το Σπίτι με τους Σκορπιούς του Θεοδωράκη: επιλεγμένα ποιήματα και τραγούδια-στίχους ως The House with the Scorpions: selected poems and song-lyrics (2020) . Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell (Νέα Υόρκη), στα Τμήματα Κλασικών Σπουδών, Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Εγγύς Ανατολής, Διευθύντρια της Mediterranean Studies Initiative και επιστημονικός συνεργάτης στο Cornell Center for a Sustainable Future .