Το 2022 κλείνουν 30 χρόνια από την απώλεια του ποιητή Νίκου Γκάτσου. Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού) αποφάσισε το φετινό Επιστημονικό Συνέδριο, την Παρασκευή 11, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, που θα πραγματοποιηθεί στην Ιόνιο Ακαδημία, με ευτυχή συνδιοργάνωση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου  Πανεπιστημίου, να είναι για τον Νίκο Γκάτσο και να έχει υπότιτλο «Κι αν θα  διψάσεις για νερό, θα στύψουμε ένα σύννεφο». Τιμητικά προσκεκλημένη είναι η σύντροφος του ποιητή: η Αγαθή Δημητρούκα.

 

Οι σύνεδροι είναι περισσότεροι από σαράντα, και, πλην των σχετικών ανακοινώσεων, θα πραγματοποιηθεί και μία στρογγυλή τράπεζα, με θέμα «Η  πνευματική παρουσία του Νίκου Γκάτσου», με τη συμμετοχή της Φραγκίσκης  Αμπατζοπούλου  (ομότιμης καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ), του Κώστα Γουλιάμου (τ. πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Κύπρου) και του Δημήτρη Δασκαλόπουλου (Συγγραφέα, κριτικού).

 

Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται:

α) Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής  Εταιρείας Κερκύρας, μουσική διεύθυνση: Άλκης Μπαλτάς, τραγούδι: Βασίλης Γισδάκης.

β) Συναυλία μουσικού σχήματος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών  του Ιονίου Πανεπιστημίου.

γ) ρεσιτάλ σόλο βιολί: Μαρία-Μποζένα Σουέρεφ, με ανάγνωση ποίησης του Νίκου Γκάτσου, στα ενδιάμεσα, από τον Σπύρο Βέργη.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επίσκεψη και ξενάγηση συνέδρων και κοινού στο Μουσείο Σολωμού.

 

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ Κέρκυρα και Κύμα 90.3 FM.
Προσφορά: Cavalieri Hotel Corfu.
Ελεύθερη είσοδος, σύσταση μάσκας.