Αρχικά υπάρχει καταγεγραμμένο το χρονικό της ίδρυσης της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών καθώς ο Κώστας Δαφνής υπήρξε ο εμπνευστής του εν λόγω σωματείου με αποκλειστικά πνευματικές και πολιτιστικές ιδιότητες. Επίσης καταγράφεται το χρονικό της ίδρυσης του Σωματείου «Ιόνιος Ακαδημία».
Στη συνέχεια εξαίρεται η εκδοτική, η δημοσιογραφική και η προσωπική συνεισφορά του Κ. Δαφνή στην ανάδειξη της επτανησιακής λογοτεχνικής παράδοσης, αλλά και της συνέχισης της ιστορίας του κερκυραϊκού τύπου, η οποία ξεκινά το 1834.
Επιπλέον τονίζεται η συμβολή του Κ. Δαφνή στην προβολή, μέσω των Κερκυραϊκών Χρονικών, των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, μνημείων και έργων τέχνης της Κέρκυρας ως τεκμηρίων της πλούσιας ιστορίας και του πολιτισμού της.
Υπάρχει, επίσης, εκτεταμένη αναφορά στη φιλική σχέση και αλληλογραφία του Κ. Δαφνή με τον Ζακύνθιο Διονύσιο Ρώμα, σχετικά με το Επτανησιακό Θέατρο.
Ακολουθεί η μελέτη για το αφήγημα του Κ. Δαφνή «Χρόνια πολέμου και κατοχής-Κέρκυρα 1940-1944» ως σύμμειξη δημοσιογραφικού ταλέντου , στοχασμού και ιστορικής γνώσης.
Γίνεται, στο εξής, συνοπτική παρουσίαση της μονογραφίας-μελέτης «Γεώργιος Θεοτόκης», που αποτελεί το «Κύκνειο άσμα» του Κ. Δαφνή.
Ένα κείμενο από τον Κ. Γρόλλιο ολοκληρώνει το αφιέρωμα του Α’ τόμου των Κερκυραϊκών Χρονικών , στο παράρτημα του οποίου ο αναγνώστης μπορεί να εντρυφήσει σε κείμενα του Κ. Δαφνή.