Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 και ώρα 7.30 μ.μ. φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Σολωμού (με αίτημα της Βιβλιοθήκης Durrell) η κ. Gail Holst Warhaft (Γκέιλ Χολστ- Βάρχαφτ), η οποία μίλησε με θέμα: “The Lure of the Orient in Greek Music and Literature”. H κ. Gail Holst-Warhaft αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου το οποίο δεν είχε επισκεφθεί ξανά, εξέφρασε τη συγκίνησή της που παρευρέθηκε στο σπίτι του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδας, καθώς επίσης τόνισε και τη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με την ποίηση του Διονυσίου Σολωμού.

Κατά την ομιλία της, η κ. Gail Holst-Warhaft έθιξε την πρόσληψη της «Ανατολής» από συγγραφείς όπως ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Γιώργος Σεφέρης και ο Άγγελος Σικελιανός, για να επικεντρωθεί στο ρεμπέτικο και στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη – και ιδιαίτερα στην εκ νέου ανακάλυψη της μουσικής κληρονομιάς της γενέτειρας της μητέρας του Μίκη Θεοδωράκη, Ασπασίας Πουλάκη, στο Ҫeşme [Κρήνη] στη Μικρά Ασία. Η ομιλία, που ήταν στην αγγλική γλώσσα, πλαισιώθηκε με μουσικά παραδείγματα των έργων του Μίκη Θεοδωράκη. 

Την εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα η κ. Νικαλαΐς Πέννα μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, την ομιλήτρια προλόγισε ο κ. Richard Pine διευθυντής της Βιβλιοθήκης Durrell. Από τη πλευρά του Μουσείου, τις δράσεις συντονίζει και επιμελείται η υπεύθυνη – επιμελήτρια του Μουσείου Σολωμού Κερκύρας κ. Ναυσικά-Μαρία Φρόνιμου. Η είσοδος ήταν ελεύθερη, ενώ μεταξύ των ακροατών διακρίθηκαν και καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Λίγα λόγια για την ομιλήτρια
Η Gail Holst-Warhaft, ποιήτρια, ελληνίστρια, μουσικός και μεταφράστρια είναι η συγγραφέας του «Mikis Theodorakis: Myth and Politics in Modern Greek Music» (1981) και ετοιμάζει μια νέα έκδοση για δημοσίευση στη σειρά “Durrell Studies” τον επόμενο χρόνο. Ήταν προσωπική φίλη του Μίκη Θεοδωράκη και έπαιζε στην ορχήστρα του τη δεκαετία του 1970.

Η Gail Holst-Warhaft είναι επίσης αυθεντία στα ρεμπέτικα και είναι συγγραφέας του «Road to Rembetika: music of a Greek sub-culture» (1975). Μεταξύ των βιβλίων της συμπεριλαμβάνονται και τα, «The Fall of Athens» (2016) και «Nisiotika: music, dances and bitter sweet songs of the Aegean islands» (2021).
Έχει επίσης μεταφράσει το «Σπίτι με τους Σκορπιούς» του Θεοδωράκη: επιλεγμένα ποιήματα και τραγούδια-στίχους ως «The House with the Scorpions: selected poems and song-lyrics» (2020).

Είναι Ομότιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Cornell (Νέα Υόρκη), στα Τμήματα Κλασικών Σπουδών, Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Εγγύς Ανατολής, Διευθύντρια του Mediterranean Studies Initiative και επιστημονικός συνεργάτης στο Cornell Center for a Sustainable Future.