Σας προσκαλούμε στην ομιλία του κυρίου Αθανασίου Αγγ. Ευσταθίου,
Πτυχιο και Μ.Α. (Α.Π.Θ.), PhD (London), Καθηγητή, Κοσμήτορα της Σχολής
Ανθρωπιστικών Επιστημών του Ιονιου Πανεπιστημιου, Διευθυντής Εργαστηριου Μελέτης
του Αρχαίου Κόσμου,

που θα πραγματοποιηθεί την

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021 στις 8:00 μμ.


Η εκδήλωση θα διεξαχθεί μέσω zoom και θα μεταδοθεί ζωντανα από το κανάλι μας στο youtube. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων στο zoom θα προτείναμε -εκτός κι αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση- να παρακολουθήσετε από τη ζωντανή ροή του καναλιού μας στο youtube.


Για να συνδεθείτε :
zoom: https://us02web.zoom.us/j/82243998638
youtube: https://www.youtube.com/channel/UCtBA3dtIPWaUF8xyvYiyD2A/featured


Το θέμα της ομιλίας είναι “Η ελληνική γλώσσα χθες και σήμερα”


Λίγα λόγια για την ομιλία
Οι περιπέτειες της ελληνικής γλώσσας, οι διχασμοί (αττικισμός στην αρχαιότητα και οι σύγχρονες εκδοχές του), το λεγόμενο γλωσσικό ζήτημα και η σύντομη ιστορική του παρουσίαση, τα προβλήματα που εμφανίζονται στη χρήση και τη διδασκαλίας της νέας αλλά και της αρχαίας ελληνικής αποτελούν τα αντικείμενα της ομιλίας.


Ο Προσκεκλημένος Ομιλητής
Ο Αθανάσιος Ευσταθίου είναι καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικειμενο «Αρχαια Ελληνική Γλωσσα και Γραμματεια». Την περιοδο 2018-2020 υπηρέτησε ως πρόεδρος του εν λόγω τμήματος και από τον Σεπτέμβριο του 2021 εκλέχθηκε και ασκει τα καθήκοντα του κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικων Επιστημων. Επιπλέον, ασκει διοικητικό και ερευνητικό έργο ως Διευθυντής του Εργαστηριου Μελέτης του Αρχαιου Κόσμου (Τμήμα Ιστοριας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο), ενω ειναι μέλος της Συγκλήτου και του Συμβουλιου του ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Ιονιου Πανεπιστημιου.


Διδαξε σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (στον προπτυχιακό και τον μεταπτυχιακό κυκλο σπουδων), στο πανεπιστήμιο ELTE της Βουδαπέστης (Faculty of Humanities, Department of Greek Language and Literature), στο University of Urbino (Università degli Studi di Urbino Carlo Bo), ενω διεξήγαγε έρευνα στην Ιερά Μονή Αγιας Αικατερινης Σινά, στο Βερολινο (Πανεπιστήμια Freie και Humboldt). Διετέλεσε Visiting Research Fellow στο U.C.L., το Ινστιτουτο Κλασικων Σπουδων και το Roehampton University του Λονδινου. Εξελέγη ως επισκέπτης ερευνητής μέλος του Senior Common Room του Κολεγιου Corpus Christi, University of Oxford.


Ασχολειται διδακτικά και ερευνητικά με θέματα κλασικής ρητορειας και ρητορικής, ιστοριογραφιας, θεσμων και πολιτικής, δημοκρατιας, ελληνικής γλωσσας. Εχει δημοσιευσει δυο μονογραφιες και πλέον των 40 επιστημονικων άρθρων σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Το έργο του μελετάται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα (ενδεικτικές οι πλέον των 120 ετεροαναφορων [citations] στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφια). Την ερευνητική του εργασια παρουσιάζει σε διεθνή συνέδρια και οργανισμους (π.χ. Μάιος 2019 στον ΟΗΕ, Νέα Υόρκη).