Διαδικτυακή Ομιλία:
"Η σημασία της γεωγραφικής πληροφορίας στην καθημερινή μας ζωή”.

Ομιλητής : Μιχάλης Πολίτης

 

Σας προσκαλούμε στην ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κυρίου Μιχάλη Πολίτη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 στις 8:00 μμ.

 

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί μέσω zoom και θα μεταδοθεί ζωντανα από το κανάλι μας στο youtube. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων στο zoom θα προτείναμε -εκτός κι αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση- να παρακολουθήσετε από τη ζωντανή ροή του καναλιού μας στο youtube.

 

Για να συνδεθείτε :
zoom: https://us02web.zoom.us/j/85426691490
youtube: https://www.youtube.com/channel/UCtBA3dtIPWaUF8xyvYiyD2A/featured 

 

Το θέμα της ομιλίας είναι 
“Η σημασία της γεωγραφικής πληροφορίας στην καθημερινή μας ζωή”

 

Λίγα λόγια για την ομιλία 
Γιατί η σχέση μας με τη Γεωγραφία δεν είναι πάντα καλή; Πού οφείλεται το ότι κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται στη χρήση των χαρτών και κάποιοι άλλοι τους θεωρούν απαραίτητους όταν μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή, όταν παρακολουθούν τις ειδήσεις ή όταν μελετούν ιστορία; Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει τεκμηριωμένα ότι γνωρίζει το τι ακριβώς συμβαίνει στους ανθρώπους κι εκδηλώνονται αυτές οι διαφοροποιήσεις. Υιοθετώντας διεπιστημονική προσέγγιση, θα εξετάσουμε το πώς τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν τον χώρο που τα περιβάλλει, κι όταν μεγαλώσουν, να κινούνται σ’ αυτόν χρησιμοποιώντας σημάδια. Η εμπέδωση της έννοιας του χάρτη πραγματοποιείται θεωρητικά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Μετά από σχετική έρευνα πεδίου, διαπιστώθηκε ότι η μύηση των παιδιών στον κόσμο των χαρτών δεν γίνεται πάντοτε χωρίς πρόβλημα, με αποτέλεσμα πολλοί έφηβοι, αλλά και ενήλικες, να δυσκολεύονται στη χρήση τους. Η ομιλία θα ολοκληρωθεί θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η τεχνολογία και οι σχετικές εφαρμογές δημιουργούν μια μεγαλύτερη εξοικείωση με τη γεωγραφική πληροφορία.

 

Ο Προσκεκλημένος Ομιλητής
Ο Μιχάλης Πολίτης διδάσκει από το 1988 στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει ειδικευτεί στους τομείς της μετάφρασης νομικών, οικονομικών, πολιτικών και ιστορικών κειμένων από τα Γαλλικά στα Ελληνικά, καθώς και στη Διδακτική της Μετάφρασης. Το 2021 διορίστηκε από τη Σύγκλητο του Ιονίου Πανεπιστημίου Συνήγορος του Φοιτητή του Ιονίου Πανεπιστημίου. Για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της πανεπιστημιακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, το 2004 ο Γάλλος Πρωθυπουργός του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα. Το 2014 προήχθη στον βαθμό του Αξιωματικού του ιδίου Τάγματος. Το 2011 τιμήθηκε από το Διεθνές Ρόταρυ για το ερευνητικό και διδακτικό του έργο με το Αριστείο Διακεκριμένης Επιστημονικής Προσφοράς. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λειμών η μετάφραση που εκπόνησε του έργου του πρώην Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Jacques Baeynes «Οι Γάλλοι στην Κέρκυρα, 1797-1799 & 1807-1814»