Στις 18 Απριλίου 1997 αναγγέλθηκε από το Γιορκ της Αγγλίας ο θάνατος του Γεράσιμου Χυτήρη, που αποτέλεσε μεγάλη απώλεια για την Εταιρεία μας ειδικά και για την πνευματική Κέρκυρα γενικότερα.

Ο Γερ. Χυτήρης, γνωστός για τη μεγάλη προσφορά του στα κερκυραϊκά γράμματα, υπήρξε επί μακρά σειρά ετών γεν. γραμματέας της Ε.Κ.Σ., και από τη θέση αυτή προσέφερε πολλά. Η Ε.Κ.Σ. εκπροσωπήθηκε στο Μνημόσυνο που τελέστηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του μεταστάντος, στο χωριό Κουραμάδες της Κέρκυρας, όπου ο ταμίας της Ε.Κ.Σ., συνεργάτης και φίλος του εκλιπόντος, Λουκιανός Ζαμίτ, αναφέρθηκε, με έκδηλη τη συγκίνησή του, στο πρόσωπο και στο έργο του Γεράσιμου Χυτήρη. Η Ε.Κ.Σ. είχε συμμετοχή επίσης στο θλιβερό αυτό γεγονός και με σχετικό δημοσίευμα στον ημερήσιο κερκυραϊκό τύπο. Η συμμετοχή της Ε.Κ.Σ. συμπληρώθηκε με μια περιληπτική αναφορά, σχετική με την προσωπικότητα και το έργο του Γεράσιμου Χυτήρη, γραμμένη από τον Λουκιανό Ζαμίτ, η οποία και δημοσιεύθηκε στα Χρονικά του έτους αυτού.

Το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 1997 είχε πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον ετήσια δεξίωση των μελών και φίλων της Εταιρείας με αθρόα προσέλευση των προσκεκλημένων της και μέσα σε ιδιαίτερα χαρμόσυνο κλίμα έγινε και η κοπή της πίτας. Στο τέλος των Χρονικών αυτής της χρονιάς (VIII) δημοσιεύθηκε το κείμενο της ανακοίνωσης (22 Ιανουαρίου 1997) της καθηγήτριας κυρίς Σοφίας Μωραΐτη-Καπετσώνη, με θέμα: «Αλμπέρ Κοέν, ο περίπλους μιας ζωής».