Το Επιστημονικό Συνέδριο για τον συγγραφέα, ο οποίος ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, Αντώνη Σαμαράκη, το Επιστημονικό Συνέδριο για τους σύγχρονους ποιητές Νάσο Βαγενά – Μιχάλη Γκανά – Μανόλη Πρατικάκη, και η εγκαθίδρυση διαρκούς έκθεσης πορτρέτων της προσωπογράφου Ρένας Κρουαζιέ, με θέμα «Από τον Σολωμό στον Ελύτη»,αποτελούν τα σημαντικότερα γεγονότα του έτους 2016 για την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών.

 

Στο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Αντώνη Σαμαράκη (ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ / … Τα χέρια δως μου να κάψουμε τα σύνορα του κόσμου»), 2 και 3 Απριλίου 2016), με τιμητικά προσκεκλημένη τη σύζυγό του κ. Ελένη Σαμαράκη, μίλησαν (με τη σειρά του προγράμματος) οι: Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Γιάννης Ξανθούλης, Βασίλης Βασιλικός, Φώτιος Δημητρακόπουλος, Νίκιας Λούντζης, Θανάσης Νιάρχος, Τίτος Πατρίκιος, Χρήστος Χωμενίδης, Πηνελόπη Γιώσα: Δημήτρης Κονιδάρης, Ρένα Κρουαζιέ, Βέρα Κονιδάρη, Γιώτα Τεμπρίδου – Δέσποινα Πούλου, Νίκη Μίγγα, Σταυρούλα Τσούπρου, Νικολαΐς Πέννα, Νάσος Μαρτίνος, Γεράσιμος Ρομποτής, Περικλής Παγκράτης, Ελευθερία Κούκουρα – Δημήτρης Μανούκας, Μαρία Κρασούλη, Θεανώ Τράκα - Hans-B.Schlumm.

 

Το Συνέδριο περιελάμβανε επίσης δύο θεατριθκά αναλόγια ένα με την Ναταλία Καποδίστρια κι ένα με τους Σπύρο Βέργη, Αλεξάνδρα Παγιατάκη, Νίκο Παπαδημητρίου και Βαγγέλη Ζήκο.

 

Η εναρκτήρια συνεδρία πραγματοποιήθιηκε στην Ιόνιο Ακαδημία.

 

Η άλλη μεγάλη εκδήλωση ήταν το Επιστημονικό Συνέδριο ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ - ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΡΑΤΙΚΑΚΗΣ / «αλλά και φρενών πτέρωμα» (α. κάλβος), 11, 12 και 13 Νοεμβρίου 2016. Μίλησαν πολλοί διακεκριμένοι επιστήμονες και συγγραφείς, από την ακαδημαϊκή κοινότητα και το ντόπιο δυναμικό.

 

Το τρίτο σημαντικό γεγονός της χρονιάς ήταν η μόνιμη έκθεση έργων της προσωπογράφου Ρένας Κρουαζιέ με γενικό τίτλο «Από τον Σολωμό στον Ελύτη»,που εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016, με πρόλογο του κ. Νάσου Μαρτίνου.

 

Στο πρώτο μέρος εκτίθενται ένδεκα προσωπογραφίες που απεικονίζουν τους ποιητές: Διονύσιο Σολωμό, Κωστή Παλαμά, Κ.Π. Καβάφη, Άγγελο Σικελιανό, Κώστα Βάρναλη, Κ.Γ. Καρυωτάκη, Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη και Γιάννη Ρίτσο, καθώς και τους πεζογράφους Κωνσταντίνο Θεοτόκη και Νίκο Καζαντζάκη.

 

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, που έχει ως τίτλο τον σολωμικό στίχο «Στα μάτια και στο πρόσωπο φαίνονται οι στοχασμοί τους», εκτίθενται πέντε πίνακες που απεικονίζουν τους καλλιτέχνες: Δημήτρη Μητρόπουλο, Κατίνα Παξινού, Αλέξη Μινωτή, Κάρολο Κουν, Μαρία Κάλας και Γιάννη Τσαρούχη.

 

Τις καθιερωμένες ομιλίες της χρονιάς υπέγραψαν οι, Μιχάλης Μαριόρας, εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής Τμ. Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάσος Λαβράνος, δικηγόρος – ιστορικός ερευνητής, Σωτήρης Λίβας, επίκ. καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, Monika Kopytowska, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Lodz (Πολωνία), Χρήστος Κλαίρης, καθηγητής (Σορβόνη V).

 

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και ώρα 16.30, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο 1 του κτηρίου των Τμημάτων Ιστορίας και Αρχειονομίας – Βιβλιοθηκονομίας – Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου βιβλίο της καθηγήτριας του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Στέλλας Πριόβολου με θέμα: Οι ελληνο-ρωμαϊκές ρίζες της Ευρώπης μέσα από τον στοχασμό των ευρωπαίων μελετητών. Μίλησαν οι καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου κ.κ. Δημήτρης Ανωγιάτης-Πελέ, (κοσμήτωρ της Σχολής Ιστορίας και Μετάφρασης-Διερμηνείας), Γιώργος Κεντρωτής και Βάιος Βαϊόπουλος (πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας), καθώς και η ιδία η συγγραφέας.

 

Το 2016, στον ογκώδη α΄ τόμο των Πρακτικών του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου προστέθηκε ο β΄ τόμος. Στον επίσης ογκώδη τόμο των 856 σελίδων των Πρακτικών (τόμος Θ΄ των Κερκυραϊκών Χρονικών) έχουν συμπεριληφθεί 53 ανακοινώσεις του τρίτου μέρους της θεματικής ενότητας της Ιστορίας, από κοινού με τις εισηγήσεις τις σχετικές με την Εκκλησιαστική Ιστορία και την Ιστορία της Τέχνης, καθώς και η στρογγυλή τράπεζα για την ιστορία της τέχνης στα Επτάνησα. Ο τόμος αυτός δόθηκε στην κυκλοφορία το φθινόπωρο 2016.

 

Άλλη έκδοση του 2016 είναι: Σπύρος Δ. Λουκάτος, Η ιστορική ενότητα και ταυτότητα των Επτανήσων.

 

Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών σε συνεργασία με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας) πραγματοποίησε την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 εκδήλωση για τον ποιητή Ιάσονα Δεπούντη. Προβλήθηκαν ντοκουμέντα του Ιάσονα Δεπούντη, συζήτησσαν για την ποίηση του Ιάσονα Δεπούντη οι: Κώστας Σουέρεφ και Δημήτρης Κονιδάρης και Περικλής Παγκράτης και ακολούθησε θέατρο αναλογίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας με το έργο του Ιάσονα Δεπούντη «Το Ναυάγιο της Ομίχλης», ύστερα από συντομότατη εισαγωγική εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, ο οποίος αναφέρθηκε στην εικονογράφηση του έργου από τον χαράκτη Νίκο Βεντούρα. Παρών στην εκδήλωση ο γιος του ποιητή, δρ. Δημήτρης Δεπούντης.

 

Τα μέλη και οι φίλοι της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν στην κατ’ έθιμο καθιερωμένη ετήσια δεξίωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 ώρα 20.00, με μικρή δεξίωση, και με αθρόα όπως πάντα προσέλευση. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διανεμήθηκε το ετήσιο φυλλάδιο δραστηριοτήτων: ΧΡΟΝΙΚΑ ΧΧVΙ (2015.

 

Η Ένωση Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δ. Ελλάδος, στο πλαίσιο των τακτικών επιμορφωτικών εκδρομών και Ξεναγήσεων, που πραγματοποιεί, ξενάγησε μαθητές της Κέρκυρας στο Μουσείο Σολωμού την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016, εν όψει της Ημέρας Ξεναγού (21 Φεβρουαρίου), προκειμένου να διατηρηθεί ο θεσμός.

 

Με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ (21 Μαρτίου 2016), η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών φιλοξένησε στο Μουσείο Σολωμού τις 2 από τις 4 εκδηλώσεις της Ομάδας Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 τις εκδηλώσεις, α) Ζωγράφισε την ποίηση, όπου εικαστικοί εμπνεύστηκαν από ποιήματα και δημιούργησαν εικαστικά έργα, και β) Παράλληλες δράσεις στο χώρο του Μουσείου (Blackout poetry – καλλιγραφήματα – «το ποίημα είναι λέξεις»). Είχε προηγηθεί πρωινή εκδήλωση στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, με ποιητές της Κέρκυρας και Εργαστήρι ποίησης. Τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016, φιλοξενήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την ποίηση. (Ακολούθησε το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου).

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού «Ημέρας Μουσείων 2016» (18.5.2016), στο Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας (Μουράγια) προβλήθηκε τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016 και ώρα 20.00-22.00 η ταινία “The Monument’s Men” (Μνημείων Άνδρες). Η προβολή πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα Μουσειολογικών Δράσεων του Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, μαζί με την Ομάδα Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ του Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης Σύγχρονης Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η δημιουργία άμεσων και ουσιαστικών δεσμών μεταξύ μουσειακού-πολιτιστικού περιβάλλοντος της πόλης της Κέρκυρας και της κοινωνίας της.

 

Η Ομάδα Μουσειολογικών Δράσεων του Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (επιστημονικός υπεύθυνος ο λέκτορας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, κ. Σταύρος Βλίζος), πραγματοποίησε στρογγυλή τράπεζα – ανοιχτή συζήτηση για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2016 με θέμα «Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016: Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», στη Δημοτική Πινακοθήκη την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και ώρα 5 μ.μ. έως 7 μ.μ., με επίκεντρο τη μουσειακή πραγματικότητα της Κέρκυρας. Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας) προσκλήθηκε και εκπροσωπήθηκε από τον γραμματέα της κ. Δημήτρη Κονιδάρη.

 

Κατά το 2016 συνεχίστηκαν οι πυκνές προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων στο Μουσείο Σολωμού και η ξενάγηση των μαθητών, καθώς και η φιλοξενία φοιτητών για εργασίες πτυχιακού ή μεταπτυχιακού χαρακτήρα.

 

Την 4η Μαρτίου 2016 και ώρα 19.00 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σολωμού η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου. Πέραν των συνήθων θεμάτων (έκθεση πεπραγμένων Δ.Σ. 2014, υποβολή και έγκριση απολογισμού 2014, υποβολή και έγκριση προϋπολογισμού 2015, εκλογή εξελεγκτικής επιτροπής, προγραμματισμός δραστηριοτήτων 2015), διεξήχθησαν αρχαιρεσίες για συμπληρωματική εκλογή ανάδειξης ενός μέλους προς συμπλήρωση του Διοικητικού Συμβουλίου. Νέο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εξελέγη ο κ. Σωτήρης Τριβιζάς.

 

Επιπροσθέτως, η Γενική Συνέλευση επανέλαβε ομόφωνα την επίσης ομόφωνη απόφαση της περσινής Γ.Σ. (3 Απριλίου 2015), με την οποία είχε γίνει δεκτή η πρόταση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος για την εκποίηση πέντε ισογείων καταστημάτων με πρόσοψη επί των οδών Μαντζάρου-Σαμάρα-Πολυλά και δύο διαμερισμάτων επί της οδού Μαντζάρου 12 πολυκατοικίας, στην πόλη της Κέρκυρας, που προέρχονται από την κληρονομία Ραχήλ Μίλκα Τόγια, επί των οποίων η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών έχει το 20% της επικαρπίας, επί τη βάσει του πορίσματος εκτιμητού Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με σχετικό πίνακα. Ακολούθως το σώμα ενημερώθηκε και ότι έχει ήδη εκδοθεί σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (αριθμ. πρωτ.: 79203 / 6984 / 2-12-2015 / Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής / Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας / Διεύθυνση Κοινωφελών Περιουσιών / Τμήμα Εποπτείας) για την κατ’ αρχήν έγκριση εκποίησης των παραπάνω επτά (7) ακινήτων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 

Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 20.00 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σολωμού έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του σωματείου, με θέμα την πρόταση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος για την εκποίηση (παραίτηση από του δικαιώματος) του 20 % της επικαρπίας (ποσοστό που ανήκει στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών από την κληρονομία Ραχήλ-Μίλκα Τόγια) του υπό στοιχεία 15 διαμερίσματος του γ΄ ορόφου της επί της οδού Μαντζάρου 12 πολυκατοικίας, με ποσόν μειωμένο κατά 15% σε σχέση με την εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών και την αξία με την οποία εκτέθηκε σε δημοπρασία, δεδομένου ότι η δημοπρασία απέβη άκαρπη. Η Γενική Συνέλευση κατόπιν συζητήσεως ενέκρινε ομόφωνα την παραπάνω πρόταση του Εβραϊκού Μουσείου για το παραπάνω διαμέρισμα, υπό τον όρο ότι η καταβολή του τιμήματος προς την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών θα διενεργηθεί εφάπαξ, το αργότερο μέχρι την υπογραφή μεταβιβαστικού συμβολαίου.

 

Τα Χρονικά αυτής της χρονιάς περιλαμβάνουν δοκίμιο του Λουκιανού Ζαμίτ για τον πατέρα *Αθανάσιο Χ. Τσίτσα, ειδικότερα για την προσφορά του στην πνευματική Κέρκυρα και την Ε.Κ.Σ.


----------

* Σημειώνεται ότι μερικές από τις ιδιότητες κάποιων προσώπων, όπου αναφέρονται, μπορεί να έχουν διαφοροποιηθεί με την πάροδο του χρόνου. Σημειώνεται επίσης ότι για την εξυπηρέτηση της ροής της αφήγησης μερικές φορές επαναλαμβάνονται ή επικαλύπτονται στοιχεία μεταξύ των ετών.