Η έκδοση του πρώτου τόμου των Πρακτικών του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου και η διοργάνωση του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Ρέα Γαλανάκη − Μάρω Δούκα − Ιωάννα Καρυστιάνη: “Γεωγραφία” πνευματικών περιπλανήσεων» υπήρξαν τα δύο σημαντικότερα γεγονότα για την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών κατά το έτος 2015.

 

Το Ι΄ Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε, όπως είναι γνωστό, στην Κέρκυρα από την 30ή Απριλίου έως την 4η Μαΐου 2014, με εγγεγραμμένους 413 συνέδρους και με 383 επιστημονικές ανακοινώσεις (και τρεις στρογγυλές τράπεζες), κατανεμημένες σε πέντε τμήματα, τα οποία λειτούργησαν παράλληλα σε δέκα τρεις αίθουσες σ’ ολόκληρη την πόλη, καθώς και πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στον ογκώδη πρώτο τόμο 840 σελίδων των Πρακτικών του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου περιλαμβάνεται εκτενές χρονικό του συνεδρίου, η στρογγυλή τράπεζα για τη συμβολή της Επτανήσου στη νεοελληνική αναγέννηση και 52 ανακοινώσεις των δύο πρώτων ενοτήτων του τομέα της Ιστορίας.

 

Ακολουθεί η έκδοση του δεύτερου τόμου με τις ανακοινώσεις της τρίτης ενότητας του τομέα της Ιστορίας, του τομέα της Εκκλησίας και της Ιστορίας της Τέχνης, ενώ θα περιλαμβάνεται η στρογγυλή τράπεζα για την Ιστορία της Τέχνης στα Επτάνησα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς για την ολοκλήρωση των Πρακτικών θα απαιτηθεί η έκδοση πέντε τόμων.

 

Η παράδοση των τελευταίων δέκα ετών για την διοργάνωση από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών ενός Επιστημονικού Συνεδρίου κατά τον μήνα Νοέμβριο, συνεχίστηκε και το έτος 2015. Το επιστημονικό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο τριήμερο 13, 14 και 15 Νοεμβρίου 2015, με ελεύθερη −όπως πάντα− είσοδο, ήταν αφιερωμένο σε τρεις σύγχρονες σημαντικές πεζογράφους: τη Ρέα Γαλανάκη, τη Μάρω Δούκα και την Ιωάννα Καρυστιάνη, με 12 εισηγήσεις για την κάθε πεζογράφο και με γενικό τίτλο «“Γεωγραφία” πνευματικών περιπλανήσεων». Οι τρεις πεζογράφοι, τιμητικά προσκεκλημένες, συμμετείχαν και σε μία «στρογγυλή τράπεζα» στη μεσημβρινή συνεδρία της 15ης Νοεμβρίου. Όλες οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα διαλέξεων του Μουσείου Σολωμού Κερκύρας.

 

Εκτός από τις εισηγήσεις και τη «στρογγυλή τράπεζα», μετά το τέλος των εισηγήσεων της απογευματινής εναρκτήριας συνεδρίας απολαύσαμε τη Μαρία Bozena Σουέρεφ σε ρεσιτάλ για σόλο βιολί στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Φρούριο.

 

Σε ό,τι αφορά τις ομιλίες, μίλησαν οι Δέσποινας Μουρατίδη, με θέμα: «Αναπαράσταση του Μουσείου Σολωμού σε Εικονική Πραγματικότητα». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας επιδείχτηκε η εικονική πραγματικότητα του Μουσείου Σολωμού, Μιχάλης Πολίτης, Δημήτριος Μεταλληνός και Παναγιώτης Αλεβαντής.

 

Μία ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου με θέμα: «Μια ανάγνωση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν», με επιμέλεια και απαγγελία της κ. Ναταλίας Καποδίστρια, συνοδεία κουαρτέτου πνευστών και ηχογραφημένων μουσικών αποσπασμάτων, ένα ειδικό μνημόσυνο στις 4 Μαρτίου για τον πεζογράφο Μένη Κουμανταρέα και τον ποιητή Γιάννη Κοντό που έφυγαν από τη ζωή προσφάτως, η παρουσίαση του βιβλίου του Λουκιανού Ζαμίτ Στην Κορέα και την Ιαπωνία, εκδήλωση με τίτλο «Το βίωμα ως λογοτεχνία και το αντίστροφο», η προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Το χάλασμα», του κινηματογραφιστή κ. Νίκου Μάμαλου, που συζήτησε στο τέλος της προβολής με το κοινό, καθώς και δύο εκδηλώσεις μνήμης, για τον ποιητή Ορέστη Αλεξάκη και την χαράκτρια Άρια Κομιανού, που συγκαταλέγονται στις απώλειες της χρονιάς.

 

Δυο παράλληλες συνεδρίες του 7ου Διατμηματικού Μουσικολογικού Συνεδρίου (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας) φιλοξενήθηκαν στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών

 

Κατά το 2015 συνεχίστηκαν οι προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων στο Μουσείο Σολωμού και η ξενάγηση των μαθητών, καθώς και η φιλοξενία φοιτητών για εργασίες πτυχιακού ή μεταπτυχιακού χαρακτήρα. Άξια επισήμανσης είναι η επίσκεψη και η ξενάγηση στο Μουσείο Σολωμού του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, στις 19 Φεβρουαρίου, όπου υποδέχτηκε και ξενάγησε το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές ο κ. Δημήτρης Κονιδάρης, ενώ διανεμήθηκαν και τα «Χρονικά ΧΧV».

 

Επίσης, η Ένωση Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δ. Ελλάδος, στο πλαίσιο των τακτικών επιμορφωτικών εκδρομών και Ξεναγήσεων, που πραγματοποιεί για τα μέλη της, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Σολωμού στις 3 Φεβρουαρίου. Στις 21 Φεβρουαρίου, όπου γιορτάζεται η Ημέρα του Ξεναγού, τα μέλη της Ένωσης Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δ. Ελλάδος ξενάγησαν μαθητές της Κέρκυρας σε Μουσεία του νησιού, και στο Μουσείο Σολωμού. Τέλος, στις 27 Σεπτεμβρίου ξεναγήθηκε στο Μουσείο Σολωμού η Παιδική Χορωδία Ζακύνθου «Εύηχον», μαζί με τους γονείς των μαθητριών και των μαθητών, με την ευκαιρία ταξιδιού στην Κέρκυρα.

 

Τον Αύγουστο 2015 η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, παρουσία του δρ. Δημητρίου Δεπούντη, εντοίχισε αναμνηστική πινακίδα στο σπίτι όπου διέμενε κατά τα τελευταία χρόνια ο ποιητής Ιάσων Δεπούντης (1917-2008), επί της οδού Υπαπαντής 21 (λίγο παρακάτω από το Μουσείο Σολωμού). Παράλληλα, η Εταιρεία απέστειλε έγγραφο προς τον Δήμαρχο Κέρκυρας, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κέρκυρας, τον Γενικό Γραμματέα Δήμου Κέρκυρας και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ονοματοθεσίας Οδών, Πλατειών & Συνοικιών Δήμου Κέρκυρας, με αίτημα την μετονομασία της παρακείμενης παρόδου Πιέρρη σε οδό Ιάσονα Δεπούντη. Το έγγραφο αυτό παραπέμφθηκε αρμοδίως στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Κερκυραίων του Δήμου Κέρκυρας.

 

Στις νέες εκδόσεις, πλην του α΄ τόμου των Πρακτικών του Ι΄ Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου, συγκαταλέγεται ο τόμος της Κωνσταντίνας Χρυσικοπούλου, Το θέατρο στην Κέρκυρα / Σύντομη αναδρομή στη θεατρική ζωή της Κέρκυρας από τους μυθικούς χρόνους έως και τον 19ο αιώνα.