Το 2014 υπήρξε έτος καθοριστικής σημασίας για την ιστορία της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών. Η συνεχής προσφορά της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών στα επτανησιακά –και τα ελληνικά γράμματα γενικότερα– επισφραγίστηκε με την κατά γενική ομολογία άψογη διοργάνωση στην Κέρκυρα του Δέκατου Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου. Το Συνέδριο έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι το 2014 συμπληρώθηκαν εκατόν πενήντα χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα και εκατό χρόνια από την καθιέρωση του θεσμού των Πανιονίων Συνεδρίων. Η συμμετοχή 413 συνέδρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με 383 επιστημονικές ανακοινώσεις και τρεις στρογγυλές τράπεζες, η λειτουργία πέντε τμημάτων σε δώδεκα ταυτοχρόνως αίθουσες σε όλη την πόλη, το πλήθος των παραλλήλων εκδηλώσεων, η πρόθυμη συμπαράσταση των θρησκευτικών, κρατικών, αυτοδιοικητικών, επαγγελματικών, πανεπιστημιακών και σωματειακών φορέων και η αθρόα παρακολούθηση του κοινού, κατέγραψε στην Ιστορία το Δέκατο Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο ως ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

 

Η πυρετώδης προετοιμασία του Δέκατου Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου και η πραγματοποίησή του, δεν εμπόδισαν την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών να πραγματοποιήσει και τις καθιερωμένες –κατά κανόνα ανά δεύτερη Τετάρτη– ομιλίες και εκδηλώσεις. Οι πρώτες τέσσερις εκδηλώσεις από την αρχή του έτους εντάχθηκαν σ’ ένα θεματικό κύκλο ομιλιών αφιερωμένων στην επέτειο για τα εκατόν πενήντα χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.

 

Υλοποιώντας την απόφαση για την παροχή τιμής σε Επτανήσιους που διακρίθηκαν στην επιστήμη και τα γράμματα, η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών τίμησε αυτή τη χρονιά έναν σημαντικό επτανήσιο συγγραφέα, τον ζακύνθιο κ. Νίκια Λούντζη.

 

Ένα ακόμη μεγάλο τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο –καθιερωμένο την τελευταία δεκαετία– πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο, αφιερωμένο στους πεζογράφους Αντρέα Φραγκιά, Νίκο Καχτίτση και Θανάση Βαλτινό, με είκοσι έξι επιστημονικές ανακοινώσεις, μια συζήτηση και μια θεατρική παράσταση. Το Επιστημονικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 7, 8 και 9 Νοεμβρίου 2014, με τιμητικά προσκεκλημένους τον κ. Θανάση Βαλτινό και την κ. Άννα Φραγκιά (κόρη του συγγραφέα), οι οποίοι παρευρέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, και είχε τίτλο: «Φραγκιάς – Καχτίτσης – Βαλτινός: Χώρος – Χρόνος – Μνήμη».

 

Το Ι΄ Διεθνές Πανιόνιο Συνέδριο στην Κέρκυρα, διοργανωμένο από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού Κερκύρας) υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα κατά το διάστημα από 30 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2014, και λειτούργησε κατά τα καθιερωμένα σε πέντε παράλληλα τμήματα: α) Iστορία, β) Λογοτεχνία, γ) Αρχαιολογία-Αρχαιογνωσία, δ) Εκκλησία-Παιδεία, ε) Τέχνη-Πολιτισμός, και σε δώδεκα αίθουσες σε όλη την πόλη της Κέρκυρας.

 

Η έναρξη του Συνεδρίου (ολομέλεια) πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία, στις 30 Απριλίου 2014 το απόγευμα. Είχε προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια και στην προτομή του Διονυσίου Σολωμού, από εκπροσώπους των επτανησιακών επιστημονικών σωματείων με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Ένωσης Καποδίστριας.

 

Οι συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν παράλληλα σε πέντε αίθουσες του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και στις αίθουσες της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κερκύρας, των Αρχείων Νομού Κερκύρας, του Δήμου Κερκυραίων (Φαληράκι) και του Δικηγορικού Συλλόγου Κερκύρας.

 

Η καταληκτήρια συνεδρία πραγματοποιήθηκε ξανά σε ολομέλεια στην Ιόνιο Ακαδημία, στις 4 Μαΐου το πρωί. Είχε προηγηθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Στα πλαίσια της καταληκτήριας συνεδρίας αποδόθηκε και μεταθανάτια τιμή σε πρωτεργάτες των Πανιονίων Συνεδρίων και των επτανησιακών γραμμάτων, παρουσία συγγενών ή εκπροσώπων των συγγενών τους, οι οποίοι παρέλαβαν τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο. Τα ονόματά τους: Σπυρίδων Λάμπρος, Κωνσταντίνος Σολδάτος, Διονύσιος Ζακυθηνός, Κώστας Δαφνής, Θεόδωρος Μακρής, Διονύσιος Ρώμας, Γιώργος Αλισανδράτος, Γεράσιμος Πεντόγαλος, Ντίνος Κονόμος, Δημήτριος Λουκάτος, Αθανάσιος Χ. Τσίτσας και Σπύρος Καββαδίας.

 

Επίτιμος πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν ο Σπύρος Ευαγγελάτος (+2017), πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν ο πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλής Παγκράτης. Στην οργανωτική επιτροπή μετείχαν οι: πρόεδρος Θεοδόσης Πυλαρινός, αντιπρόεδροι Γεώργιος Μοσχόπουλος, Νίκιας Λούντζης και Ευριπίδης Γαραντούδης, γραμματέας Δημήτρης Κονιδάρης, ταμίας Λουκιανός Ζαμίτ, μέλη οι, Νάσος Μαρτίνος, Κώστας Καρδάμης, Βασίλης Λέτσιος, Σωτήρης Τριβιζάς, Νικολαΐς Πέννα, Ρένα Κρουαζιέ-Μασωνίδη, Σπύρος Γαούτσης και Νίκος Κοσκινάς.

 

Στην επιτροπή της Ακαδημίας Αθηνών μετείχαν οι ακαδημαϊκοί Σπύρος Ευαγγελάτος, Παναγιώτης Βοκοτόπουλος και Χρύσα Μαλτέζου.

 

Σύμβουλοι του προγράμματος ήσαν οι, Κατερίνα Δεμέτη, Παρασκευή-Κοψιδά Βρεττού, Δώρα Μέντη και Ηλίας Τουμασάτος.

 

Την οικονομική επιτροπή αποτέλεσαν οι, Κώστας Λιντοβόης, Παναγιώτης Βρυώνης και Παύλος Μεταλληνός.

 

Πολύτιμη υπήρξε η χορηγία της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κέρκυρας, του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και του Ε.Ο.Τ.

 

Στον θεματικό κύκλο ομιλιών για τα εκατόν πενήντα χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα μίλησαν οι: Αθανάσιος Ευσταθίου, Φωτεινή Καρλάφτη-Μουρατίδη, Σπυρίδων Μουρατίδης και Αντώνης Μασωνίδης. Στον ίδιο κύκλο, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε συναυλία του συνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη («Αλυκαραίων τρόπαιο / του αλατιού τα βάσανα»)σε στίχους του Σταματέλλου Πανδή («Αλυκαραίων τρόπαιο / Ιστορικός ποιητικός κύκλος», Κέρκυρα 2009), σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας.

 

Άλλες ομιλίες έφεραν την υπογραφή του Ευριπίδη Κλεόπα και του Κώστα Σουέρεφ.

 

Με τέσσερις ομιλίες τιμήθηκε στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού Κέρκυρας) την Παρασκευή 20 Ιουνίου ένας σπουδαίος ζακυνθινός συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής, ο Νίκιας Λούντζης. Για τον Νίκια Λούντζη, παρόντος του ιδίου, ο οποίος και ευχαρίστησε την Εταιρεία Κερκύραϊκών Σπουδών, μίλησαν οι: Αναστασία Σιώψη, Θεοδόσης Πυλαρινός, Νάσος Μαρτίνος και Περικλής Παγκράτης

 

Όπως και πέρσι, έτσι και το 2014 η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών φιλοξένησε την Ένωση Ζακυνθίων Κερκύρας «Διονύσιος Σολωμός» για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας

 

Κατά το 2014 συνεχίστηκαν οι προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων στο Μουσείο Σολωμού και η ξενάγηση των μαθητών, καθώς και η φιλοξενία φοιτητών για εργασίες πτυχιακού ή μεταπτυχιακού χαρακτήρα.

 

«Γλυπτά του Δημοτικού Νεκροταφείου Κερκύρας». Αυτός ήταν ο τίτλος εκδήλωσης μαθητών και μαθητριών της Γ΄ τάξης του 6ου Γυμνασίου Κερκύρας. Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών φιλοξένησε τα παιδιά, το υπεύθυνο διδακτικό προσωπικό και γονείς, στις 8 Απριλίου 2014. Από την ανάγνωση των παιδιών, που συνοδεύτηκε με προβολή, αναδείχτηκαν γλύπτες, έργα, η κοιμητηριακή αλλά και η κερκυραϊκή γλυπτική στο σύνολό της, καθώς και σταγόνες κερκυραϊκής ιστορίας μέσα από βιογραφικά στοιχεία κερκυραϊκών οικογενειών που προσέφεραν στον τόπο. Ήταν μια ιδέα που ξεκίνησε όταν τα παιδιά βρίσκονταν στη Β΄ τάξη. Είδαμε και μια ωραία χειροποίητη έκδοση.

 

Την 21η Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Σολωμού η Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου. Μεταξύ των θεμάτων ήταν και η διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το μέχρι τότε μέλος του Δ.Σ. Νικόλαος Τόμπρος δεν έθεσε υποψηφιότητα, μετά τεσσαρακονταετή συμμετοχή στο Δ.Σ. της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών. Διεξαχθεισών των αρχαιρεσιών, εκλέχτηκαν οι Περικλής Παγκράτης, Δημήτρης Κονιδάρης, Λουκιανός Ζαμίτ, Νάσος Μαρτίνος, Νικολαΐς Πέννα, Κώστας Λιντοβόης, Θεοδόσης Πυλαρινός.