Τα ενενήντα χρόνια από τον θάνατο του κερκυραίου πεζογράφου –και μεταφραστή– Κωνσταντίνου Θεοτόκη (13 Μαρτίου 1872-1 Ιουλίου 1923), έδωσαν την ευκαιρία στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών να προσεγγίσει τη διαμόρφωσή του και την ευρύτερη συνεισφορά του στα νεοελληνικά γράμματα με μια σειρά σχετικών ομιλιών και εκδηλώσεων. Αυτοτελείς ομιλίες επίσης διοργανώθηκαν όπως κάθε χρόνο.

 

Παράλληλα, το Επιστημονικό Συνέδριο, που διοργανώνεται κάθε χρόνο εντός του Νοεμβρίου, ήταν αφιερωμένο σε τρεις σημαντικούς σύγχρονους ποιητές: τον Μανόλη Αναγνωστάκη (1925-2005), τον Τίτο Πατρίκιο (1928) και τον Μίλτο Σαχτούρη (1919-2005), με γενικό τίτλο: «Μιλώ για τα τελευταία σαλπίσματα…». Στο τριήμερο 15, 16 και 17 Νοεμβρίου 2013, μελετητές του έργου των τριών ποιητών προσέγγισαν την ποιητική διαμόρφωσή τους και την ευρύτερη συνεισφορά τους στα νεοελληνικά γράμματα. Όλες οι συνεδρίες διεξήχθησαν στο Μουσείο Σολωμού (Μουράγια). Προσκελημένοι τιμητικά ήταν η κ. Νόρα Αναγνωστάκη, σύζυγος του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη, και ο κ. Τίτος Πατρίκιος. Ο κ. Τίτος Πατρίκιος συζήτησε με τους ακροατές στην απογευματινή συνεδρία της 16ης Νοεμβρίου 2013, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Επίσης, δύο εκδηλώσεις έδωσαν αυτή τη χρονιά τον τόνο: η εκδήλωση στη μνήμη του πεζογράφου Αντώνη Σαμαράκη και η τιμητική εκδήλωση για τον κερκυραίο ποιητή Θεοτόκη Ζερβό, με ομιλίες των κ.κ. Περικλή Παγκράτη, Νάσου Μαρτίνου, Σωτήρη Τριβιζά και Δημήτρη Κονιδάρη.

 

Η εκδήλωση μνήμης του Αντώνη Σαμαράκη είχε τίτλο: «Αντώνης Σαμαράκης / Τρυφερός και αμείλικτος / Μία διαλογική ανάγνωση δύο διηγημάτων / (και μια σύντομη εισαγωγή στο έργο του συγγραφέα)» πραγματοποιήθηκετο Σάββατο 20 Απριλίου 2013. Ο πεζογράφος Αντώνης Σαμαράκης, ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους και περισσότερο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς (σε περισσότερες από 30 γλώσσες). Ζητείται Ελπίς, Σήμα Κινδύνου, Αρνούμαι, Το Λάθος, Το Διαβατήριο, Η Κόντρα, Αυτοβιογραφία 1919-, Εν Ονόματι, είναι μερικά από τα πολυδιαβασμένα έργα του. Εξετάζουν ζητήματα όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλο του το έργο είναι εμπνευσμένο από την αγάπη του για τα παιδιά, με έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας. Το καλοκαίρι 2013 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τον θάνατό του. Στην εκδήλωση υπό μορφήν θεάτρου αναλογίου παρουσιάστηκαν τα διηγήματα: «Μια κάποια περίπτωση» και Η τελευταία ελευθερία».

 

Τέλος, το 2013 σφραγίστηκε με την προετοιμασία του Δέκατου Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου (30 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2014).

 

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου 2013 φιλοξενήθηκαν στην Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού) το πρωί μαθητές του Γ΄ Λυκείου Κερκύρας. Προσήλθαν περίπου 100 μαθητές και μαθήτριες με προγραμματισμό των καθηγητών-καθηγητριών. Μίλησε και συζήτησε για την ποίηση με τους μαθητές ο κ. Σωτήρης Τριβιζάς, ενώ διάβασαν ποιήματά τους, ο κ. Ευριπίδης Κλεόπας κι ο κ. Δημήτρης Κονιδάρης. Στους μαθητές διανεμήθηκε τρίπτυχο φυλλάδιο του Μουσείου, και ακολούθησε ξενάγηση. Ήταν ένα ωραίο και χρήσιμο πρωινό.

 

Κατά το 2013 συνεχίστηκαν οι προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων στο Μουσείο Σολωμού και η ξενάγηση των μαθητών, καθώς και η φιλοξενία φοιτητών για εργασίες πτυχιακού ή μεταπτυχιακού χαρακτήρα. Μεταξύ των πολλών μαθητικών εκδηλώσεων, που φιλοξενήθηκαν στο Μουσείο Σολωμού, ήταν η χαρακτηριστική βραδιά για τον Διονύσιο Σολωμό (8 Απριλίου, ημέρα της γέννησης του Ποιητή). Φιλοξενούμενοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α4 και του Γ3 με καθηγήτριες του 6ου Γυμνασίου Κερκύρας, που είχαν και την επιμέλεια της εκδήλωσης. Από τους μαθητές και τις μαθήτριες ακούσαμε απαγγελίες, αναγνώσεις κειμένων για την ποίηση και τη ζωή του Διον. Σολωμού, και σολωμικά τραγούδια (χορωδία, πιάνο, κλαρίνο, τρομπέτα, βιολοντσέλο, κιθάρα).

 

Μία άλλη χαρακτηριστική επίσκεψη, ήταν η επίσκεψη του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) της Κέρκυρας (παραρτήματα Μηλιάς Κοινοπιαστών και Λευκίμμης), την Πέμπτη 31 Μαΐου 2013.

 

Στις απώλειες της χρονιάς, καταγράφουμε την απώλεια του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Θάνου Χρήστου, σημαντικού και ένθερμου φίλου και συνεργάτη της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, με συμμετοχές σε εκδηλώσεις και συνέδρια.

 

Επίσης, έφυγε από τη ζωή, στην Αθήνα όπου ζούσε, ο ιστορικός ερευνητής, και ψυχίατρος, Γεώργιος Αθανάσαινας. Φίλος και συνεργάτης της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών. Πολλοί θα τον θυμούνται από το βιβλίο: 1537 / Η πολιορκία της Κέρκυρας από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και τα ταξίδια του Σαιν Μπακάρ στις ελληνικές θάλασσες, που κυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια στη σειρά «Δημοσιεύματα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών».