Το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δεξίωση των μελών και των φίλων της Ε.Κ.Σ. για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, στην οποία η προσέλευση υπήρξε αθρόα όπως πάντα.
Συνοπτικά, οι δραστηριότητες και τα συμβάντα στην Ε.Κ.Σ. κατά τη διάρκεια του 2011 υπήρξαν τα ακόλουθα:
Από 25 Ιανουαρίου μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκαν οκτώ ομιλίες, με ομιλητές τους κ.κ. Γεώργιο Μιχαλακόπουλο, Σωτήρη Λίβα, Νάσο Μαρτίνο, Σπύρο Γαούτση, Κ.Δ. Καραμούτσο, Νάσο Λαβράνο, Κατίνα Βλάχου, Μιχάλη Πολίτη και Ιωάννα Ν. Κονδύλη.
Με τη συμμετοχή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας δόθηκαν τρεις παραστάσεις θεάτρου αναλογίου:
α) Στις 16 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα του Μουσείου Σολωμού παρουσιάστηκε η λυρική αλληγορία του αείμνηστου Μ.Ι. Δεσύλλα (1914-1970) «Η τέταρτη σφραγίδα», σε διδασκαλία της κ. Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Προηγήθηκε ομιλία του κ. Περικλή Παγκράτη για τη ζωή και το ποιητικό έργο του Μ.Ι. Δεσύλλα.
β) Επίσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στις 18 Μαΐου 2011 στην ίδια αίθουσα παρουσιάστηκε το ανέκδοτο θεατρικό έργο της Μαρίας Ασπιώτη (1909-2000) «Η λίμνη φωτίστηκε», σε διδασκαλία και πάλι της κ. Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, με τη συμμετοχή μαθητών του εργαστηρίου δραματικής τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Προηγήθηκε σύντομη ομιλία του κ. Περικλή Παγκράτη για τη ζωή και το έργο της συγγραφέως, η οποία συνοδεύτηκε με την προβολή φωτογραφικού και αρχειακού υλικού.
γ) Στις 11 Νοεμβρίου 2011, στα πλαίσια του Επιστημονικού Συνεδρίου για τον Γιώργο Σεφέρη, παρουσιάστηκε στον μπαρόκ Ι.Ν. Παναγίας Καρμήλου της Τενέδου θέατρο αναλογίου από το θεατρικό εργαστήρι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με το έργο του Τόμας Έλιοτ Φονικό στην Εκκλησιά, μετάφραση Γιώργου Σεφέρη, αναφερόμενο στον μαρτυρικό θάνατο του Αρχιεπισκόπου της Καντερβουρίας Θωμά Μπέκετ (1118-1170). Ο χώρος του συγκεκριμένου Καθολικού Ι.Ν. κρίθηκε ως πιο κατάλληλος για την παρουσίαση του έργου, λόγω και της κατανυκτικής ατμόσφαιράς του. Στην άλλοτε γειτονική Ιερά Μονή στεγάστηκε η πρώτη ελληνική σχολή δημόσιας εκπαίδευσης (1815) με επιθεωρητή τον Ιωάννη Καποδίστρια, το πρώτο ελληνικό τυπογραφείο και η πρώτη δημοσία βιβλιοθήκη (1800-1807). Το έργο σκηνοθέτησε ο κ. Νικηφόρος Βλάσσης και την επιμέλεια του κειμένου είχε η κ. Μάγδα Σγούρου. Τους βασικούς ρόλους ερμήνευσαν οι κ.κ. Σπύρος Βέργης (Μπέκετ), Σπύρος Κληρονόμος, Νίκος Καραλής, Βασίλης Καββαδίας, Βασίλης Μαμωνάς και οι κ.κ. Ευγενία Ζάγουρα, Στέφη Νικοκάβουρα, Έλενα Καρύδη και Όλγα Τζήλιου. Τον φωτισμό επιμελήθηκε ο κ. Χαράλαμπος Βλάχος.
Το Σάββατο 2 Απριλίου 2011 η Ε.Κ.Σ. τίμησε τον σήμερα αείμνηστο ποιητή Γιώργο Κάρτερ, για τη σημαντική του προσφορά στα ελληνικά Γράμματα. Η εκδήλωση συνδυάστηκε με την παρουσίαση από τον Αντιπρόεδρο της Ε.Κ.Σ. Θεοδόση Πυλαρινό, του βιβλίου: Η οικογένεια Σαμαρτζή (ο γενάρχης και τα επιφανή μέλη της), που συνέγραψε ο ίδιος με τη συνεργασία του κ. Απόστολου Κουρουπάκη. Η έκδοση περιλαμβάνεται στη σειρά των Δημοσιευμάτων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών. Για τη ζωή και το έργο του τιμώμενου μίλησε ο ηραμματέας της Εταιρείας Δημήτρης Κονιδάρης. Ο Γιώργος Κάρτερ απηύθυνε τον λόγο στο κοινό και διάβασε ποιήματά του.
Η Ε.Κ.Σ. σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κερκύρας διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Κερκύρας για τον κερκυραίο καθηγητή κ. Γεώργιο Δονάτο, κοσμήτορα της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την μακροχρόνια προσφορά του στην επιστήμη. Ο τιμώμενος καθηγητής μίλησε με θέμα: «Διαφάνεια, δεοντολογία και αποτελεσματικότητα στον Δημόσιο Τομέα».
Στις 30 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα του Μουσείου Σολωμού μίλησε ο συνθέτης κ. Σπύρος Σαμοΐλης με θέμα: «Η εμπειρία από τη μελοποίηση του “Λάμπρου” του Διονυσίου Σολωμού». Αποσπάσματα του έργου απέδωσαν, η σοπράνο κ. Ροζαλίντα Πουλημένου, ο τενόρος κ. Ανδρέας Μιχαλόπουλος και ο βαρύτονος κ. Παναγιώτης Πράτσας. Αφηγητές ήσαν ο κ. Λευτέρης Πλασκοβίτης και η κ. Έλσα Σαμοΐλη. Στον ήχο ήταν ο κ. Νίκος Θεοδωράκης.
Στις 16 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ξενάγησης στο Μουσείο Σολωμού με θέμα «Από τον Διονύσιο Σολωμό στους Πελοποννήσιους Ποιητές», με παράλληλη προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Το φως στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού». Ακούστηκαν ποιήματα των Κωστή Παλαμά, Άγγελου Σικελιανού, Γιάννη Ρίτσου, Νικηφόρου Βρεττάκου κ.ά., όπως τα είχαν απαγγείλει οι ίδιοι, καθώς και τραγούδια σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και Νίκου Γκάτσου.
Στις 3 Ιουνίου 2011ω η Ε.Κ.Σ. μαζί με την Ένωση Κυπρίων Κερκύρας «Ο Ευαγόρας» μετείχε στην παρουσίαση του ποιητικού έργου του κ. Ευριπίδη Κλεόπα Βροχή της πόλης – ποίηση 1974, με κεντρικό ομιλητή τον ποιητή κύριο Κυριάκο Χαραλαμπίδη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας.
Η Εταιρεία μας εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της κ. Περικλή Παγκράτη σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου 2011 στη Σκιάθο, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η ημερίδα οργανώθηκε από τον Σύλλογο Μουσειο-παιδαγωγών Ελλάδος, τον Δήμο Σκιάθου και το Σπίτι-Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Θέμα της ημερίδας: «Μουσεία Λογοτεχνών: Συνάντηση στο σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο».
Ο πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών κ. Περικλής Παγκράτης στην ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στο Μουσείο Διονυσίου Σολωμού της Κέρκυρας και πρότεινε τρόπους συνεργασίας των Μουσείων. Τα συμπεράσματα της ημερίδας συνόψισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ποιήτρια κ. Μπίλη Βέμη.
Κατά το τριήμερο 11, 12 και 13 Νομβρίου 2011, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη (21 Σεπτ. 1971) η Ε.Κ.Σ. (Μουσείο Σολωμού), οργάνωσε Επιστημονικό Συνέδριο, με γενικό τίτλο: «Άνθη της πέτρας». Μελετητές του έργου του Γιώργου Σεφέρη και της νεοελληνικής λογοτεχνίας γενικότερα, συγγραφείς, μεταφραστές κ.ά., αναφέρθηκαν στην ποιητική διαμόρφωση του ποιητή και την ευρύτερη συνεισφορά του στον νεοελληνικό πολιτισμό.
Χώρος διεξαγωγής του Συνεδρίου το Μουσείο Σολωμού, εκτός από το θέατρο αναλογίου που παρουσιάστηκε στην εκκλησία της Τενέδου (Παναγία της Καρμήλου).
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου των εργασιών του Συνεδρίου έλαβαν μέρος με ανακοινώσεις τους οι παρακάτω πανεπιστημιακοί καθηγητές, συγγραφείς, μελετητές κ.ά., κατά τη σειρά της παρουσίασης των εισηγήσεών τους: Νίκος Παπαδημητρίου, Ερωτόκριτος Μωραΐτης, Περικλής Παγκράτης, Γιώργος Κεντρωτής, Τάσος Παπαναστασάτος, Δημήτρης Κονιδάρης, Νικολαΐς Πέννα, Νίκος Κοσκινάς, Ευριπίδης Κλεόπας, Βασίλης Π. Καραγιάννης, Νάσος Μαρτίνος, Σοφία Μωραΐτη, Γεράσιμος Ρομποτής, Κώστας Λιντοβόης, Σωτήρης Τριβιζάς, Κώστας Σουέρεφ, Τζιμ Ποττς, (μετάφραση Δημήτρης Δάλλας), Μάρτι Λέιβο, Νάνος Βαλαωρίτης (ο οποίος μίλησε για τον Σεφέρη σε DVD ειδικά γραμμένο για το Συνέδριο), Κατερίνα Κούσουλα, Ανδρομάχη Μπάτζιου, Βασίλης Λέτσιος, Σταυρούλα Τσούπρου, Νάσος Βαγενάς, Πάνος Βλαγκόπουλος, Στέλλα Κουρμπανά και Πασχάλης Νικολάου.
Ακολούθησαν τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.
Το εξώφυλλο της πρόσκλησης-προγράμματος απεικονίζει πορτρέτο του Γιώργου Σεφέρη φιλοτεχνημένο από την προσωπογράφο Ρένα Κρουαζιέ. Την παρουσία του φινλανδού εισηγητή υποστήριξε το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, ενώ η Καθολική Αρχιεπισκοπή Κερκύρας παραχώρησε τον Ι.Ν. της Παναγίας Καρμήλου της Τενέδου για την παρουσίαση του θεάτρου αναλογίου.
Και κατά το έτος 2011 πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σχολείων στο Μουσείο Σολωμού και ξεναγήσεις των μαθητών. Παράλληλα φιλοξενήθηκαν φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου για εργασίες πτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου.
Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Μουσείου μουσικο-παιδαγωγικό πρόγραμμα με την επιμέλεια της κ. Ζωής Διονυσίου, λέκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Ανάλογο πρόγραμμα είχε πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο το 2007-2008. Ο τίτλος του προγράμματος, που απευθυνόταν σε μαθητές Δημοτικών σχολείων ήταν: «Μουσικό ταξίδι στη ζωή και το έργο του Διονυσίου Σολωμού».
Εξ άλλου στις 13 Δεκεμβρίου 2011 με εισηγήτρια και πάλι την κ. Ζωή Διονυσίου πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική-ενημερωτική συνάντηση στο Μουσείο Σολωμού με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Κερκύρας. Θέμα της συνάντησης: «Μουσική αγωγή εντός και εκτός του σχολείου».
Από τον Οκτώβριο εγκαταστάθηκε στο κτήριο και έκτοτε λειτουργεί κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης για την προστασία των χώρων της Ε.Κ.Σ.
Στη σειρά Δημοσιεύματα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών εκδόθηκε η εργασία του μακαριστού π. Α.Χ. Τσίτσα, πρώην προέδρου της Ε.Κ.Σ., με τίτλο: Γράμματα του Leonardo Grattagliano στον Giovanni Acton, (μεταγραφή και επιμέλεια ελληνικών κειμένων Δημήτρης Κονιδάρης, επιμέλεια ιταλικών κειμένων Dr. Diego D’ Oria και γενική επιμέλεια Νέλα Πανταζή
Τη χρονιά αυτή εκδόθηκε ένα τρίπτυχο έγχρωμο, δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) ενημερωτικό φυλλάδιο δύο όψεων, με σύντομα κείμενα για τον Σολωμό, πλαισιωμένα από φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να προσφέρεται στους επισκέπτες του Μουσείου.
Και το έτος 2011 «σημαδεύτηκε» από απώλειες σημαντικών Κερκυραίων, που διακρίθηκαν στον πνευματικό και καλλιτεχνικό τομέα:
α) Στις 18 Ιουλίου άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του ο πολυτάλαντος εικαστικός Σπύρος Αλαμάνος, σε ηλικία που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά ακόμη στην καλλιτεχνική δημιουργία. Ο εκλιπών υπήρξε από τους θερμούς φίλους της Ε.Κ.Σ.
β) Σε τροχαίο έχασε τη ζωή του ο φιλόλογος, ερευνητής και συγγραφέας Κωνσταντίνος Καραμούτσος, στις 4 Νοεμβρίου, σε ηλικία 70 ετών. Ο εκλιπών υπήρξε πιστός φίλος και συνεργάτης της Ε.Κ.Σ., η οποία του είχε παραχωρήσει κατά καιρούς το βήμα της, όπως στις 9 Μαρτίου 2011, όπου ανέπτυξε το θέμα «Μια ξενάγηση στον πύργο των Περιστερών των Ανδρουτσέλη-Ζαβιτσιάνου», που ήταν και η τελευταία δημόσια εμφάνισή του. Μερικά από τα βιβλία του: Ο Τεν Φλωριάς, το εικαστικό και λόγιο έργο του, Κέρκυρα 1997, Κερκυραϊκές αγροτικές κατοικίες, Κέρκυρα 2006, Σουλιωτών Γενεαλογίες, Κέρκυρα 2007.
Στις 20 Μαρτίου 2011 πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Κ.Σ., κατά την οποία διεξήχθησαν και οι προβλεπόμενες από το Καταστατικό ανά τριετία αρχαιρεσίες. Κατά τις αρχαιρεσίες αυτές επανεκλέγησαν τα ίδια μέλη του προηγούμενου Δ.Σ., ήτοι (αλφ.): Λουκιανός Ζαμίτ, Δημήτρης Κονιδάρης, Κώστας Λιντοβόης, Περικλής Παγκράτης, Θεοδόσης Πυλαρινός, Νικόλαος Τόμπρος και Γιώργος Χρυσικόπουλος. Οι παραπάνω συγκροτήθηκαν σε σώμα όπως στην προηγούμενη περίοδο για την τριετία 2011-1014.
Στα Χρονικά (ΧΧΙΙ) του έτους δημοσιεύεται ποίημα του κερκυραίου ποιητή Γιώργου Κάρτερ, αφιερωμένο στην Κέρκυρα, γραμμένο με την ευκαιρία της τιμητικής εκδήλωσης που είχε οργανώσει η Ε.Κ.Σ. για τον ποιητή. Στο δεύτερο μέρος των Χρονικών δημοσιεύεται η ανακοίνωση της κ. Ιωάννας Ν. Κονδύλη, με θέμα «Η ιδέα της δικαιοσύνης στον Διονύσιο Σολωμό. Δίκαιο – Δικαιοσύνη – Δικαίωση».
Και κατά το λήγον έτος οι δραστηριότητες και οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε η Ε.Κ.Σ. υπήρξαν ποικίλες σε όλους τους τομείς. Ομιλίες-ανακοινώσεις, ημερίδες, συνέδρια, συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με άλλους φορείς. Το ανήσυχο πνεύμα του προέδρου της Εταιρείας κ. Περικλή Παγκράτη δεν κουράζεται να γεννά ιδέες και να κινητοποιεί συνεργάτες για να τις υλοποιήσουν., και μάλιστα με ελάχιστο κόστος. Σ’ αυτόν τον τομέα μού θυμίζει τον αείμνηστο Κώστα Δαφνή και τις πρωτοβουλίες που ανελάμβανε, και που πάντα τις έφερνε σε αίσιο πέρας.
Κλείνοντας αυτόν τον σύντομο απολογισμό της τελευταίας εικοσαετίας, εύχομαι και στο μέλλον η Εταιρεία μας να βρίσκεται σε «καλά χέρια» και η πορεία της να εξακολουθήσει να πηγαίνει «από το καλό στο καλύτερο», με θετικό πάντα αντίκτυπο στον τόπο μας και στους ανθρώπους με πνευματικά ενδιαφέροντα.