Στις 18 Δεκεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο η πρώτη τελετή της αδελφοποίησης των δύο Μουσείων Σολωμού, ήτοι του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων και του Μουσείου Σολωμού (Κερκύρας). Η αδελφοποίηση αυτή, που έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από την ζακυνθινή πλευρά, και θερμής ανταπόκρισης από τον πρόεδρο του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων κ. Ιωάννη Παπαδάτο, οφείλεται σε πρωτοβουλία του προέδρου της Ε.Κ.Σ. Περικλή Παγκράτη. Στην τελετή παρέστησαν οι πολιτικές και εκκλησιαστικές Αρχές της Ζακύνθου, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, η αντιδήμαρχος του Δήμου Κερκυραίων κ. Χρυσούλα Τόμπρου, ο κ. Περικλής Παγκράτης και ο κ. Λουκιανός Ζαμίτ, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ.

 

Την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης ακολούθησε ομιλία του Προέδρου του Σωματείου «Οι Φίλοι του Μουσείου Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων» κ. Νίκια Λούντζη, με θέμα: «Ο Σολωμός και το χρέος των Επτανησίων». Η τελετή έκλεισε με μελοποιημένη ποίηση του Σολωμού από τοπικό μουσικό συγκρότημα.

 

Μεταξύ Ιανουαρίου-Απριλίου 2010 πραγματοποιήθηκαν τρεις ομιλίες, με ομιλητές τους, Αγλαΐα Καραμάνου-Παπουτσάνη, επίτιμης διευθύντριας του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης και πρώην Εφόρου Αρχαιοτήτων Κερκύρας, με θέμα: «Γρηγόριος Μάνος, ο έμπειρος συλλέκτης και μεγάλος δωρητής της Κέρκυρας», Νάσο Λαβράνο, δικηγόρο, με θέμα: «Κρίσιμοι παράγοντες που συνδιαμόρφωσαν την απόφαση των Ελλήνων για την Επανάσταση του 1821», και Φωτεινή Καρλάφτη-Μουρατίδη, διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, με θέμα: «Το Fontego (Σιταποθήκη) της Κέρκυρας στη βενετοκρατία: ο φόβος της πείνας και το όνειρο της αφθονίας».

 

Η Ε.Κ.Σ. πραγματοποίησε τρεις τιμητικές εκδηλώσεις.

α) Την 27η Φεβρουαρίου 2010 τίμησε τον κερκυραίο ποιητή Ορέστη Αλεξάκη για τη μακροχρόνια προσφορά του στα Γράμματα. Για την ποίηση του τιμώμενου συζήτησαν οι, Δημήτρης Κονιδάρης, Νάσος Μαρτίνος, Περικλής Παγκράτης και Κώστας Σουέρεφ, ενώ ποιήματα του Ορέστη Αλεξάκη διάβασε ο ηθοποιός Σπύρος Βέργης.

β) Την 1η Οκτωβρίου 2010 επίσης για μακροχρόνια προσφορά διοργανώθηκε εκδήλωση μνήμης του ποιητή Ιάσονα Δεπούντη. Για τον ποιητή και την ποίησή του μίλησαν οι, Δημήτρης Κονιδάρης, Περικλής Παγκράτης και Κώστας Σουέρεφ. Διαβάστηκαν ποιήματά του από τον Σπύρο Βέργη.

γ) Σε ανταπόδωση τιμής που απέδωσαν εν ζωή και κατά τον θάνατο του Διονυσίου Σολωμού, το Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ. σε πανηγυρική εκδήλωση στο Μουσείο Σολωμού στις 12 Ιουνίου 2010 τίμησε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας και τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, στα πλαίσια της φροντίδας για τη διατήρηση ζωντανής μνήμης του Εθνικού μας Ποιητή. Ομιλητές οι, Περικλής Παγκράτης, Νάσος Λαβράνος, Δημήτρης Ζυμάρης και Κώστας Καρδάμης.

 

Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια προτομής του κερκυραίου συγγραφέα Σπύρου Πλασκοβίτη, που έφυγε από τη ζωή πριν από 10 χρόνια, με τη συμμετοχή της οικογένειάς του και παρουσία των Αρχών του τόπου. Την προτομή, έργο της κερκυραίας γλύπτριας κ. Ρένας Κρουαζιέ, προσέφερε στην πόλη και τον Δήμο της Κέρκυρας η Ε.Κ.Σ. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Αρχές, ο συγγραφέας κ. Κώστας Στεργιόπουλος, ένας από τους μελετητές του έργου του Σπ. Πλασκοβίτη, ο πρόεδρος της Ε.Κ.Σ. και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κερκυραίων κ. Περικλής Παγκράτης και ο υιός του συγγραφέα κ. Ηλίας Πλασκοβίτης.

 

Στις 8 και 9 Ιουλίου 2010 πραγματοποιήθηκε το 23ο Διήμερο Λόγου, με συνδιοργάνωση του Δήμου, της Ε.Κ.Σ., του περιοδικού Πόρφυρας και της Ένωσης Κυπρίων Κερκύρας «Ο Ευαγόρας». Την πρώτη μέρα μίλησαν, ο κύπριος συγγραφέας Λεύκιος Ζαφειρίου, με θέμα «Ο Σολωμός και ο Κάλβος / Η Κέρκυρα της εποχής», ο κερκυραίος συγγραφέας Φίλιππος Φιλίππου, με θέμα «Για την πεζογραφία του Αλέξανδρου Ασωνίτη», η κ. Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, με θέμα «Από το κείμενο στην παράσταση», και ο συγγραφέας Αλέξανδρος Ασωνίτης με θέμα «Οι αφορμές και το έργο».

 

Η παρουσίαση του έργου του Αλέξανδρου Ασωνίτη «Οι δυο μανάδες μας» (για τις μητέρες του Σολωμού και του Κάλβου) από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., την επομένη, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου, έδωσε έναν ιδιαίτερο τόνο στις εκδηλώσεις αυτής της χρονιάς. Στο μονόπρακτο φέρονται να συνομιλούν μεταθανατίως η μάνα του Σολωμού και η μάνα του Κάλβου. Άλλοι συντελεστές αυτής της παράστασης ήσαν: ο κ. Άκης Χειρδάρης, στη σκηνογραφική επιμέλεια, η κ. Μαρί Ροδίτη, στην ενδυματολογική επιμέλεια, ο κ. Κίμων Χυτήρης, στη μουσική, κι ο κ. Μπάμπης Βλάχος, στους φωτισμούς, ενώ τα τραγούδια δίδαξε η κ. Σταματίνα Καρύδη. Το έργο σημείωσε αξιόλογη επιτυχία και καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος των θεατών.

 

Το καθιερωμένο πλέον ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο, τη χρονιά αυτή ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και πραγματοποιήθηκε από 19 έως 21 Νοεμβρίου 2010, με γενικό τίτλο: «Οδυσσέας Ελύτης / Μ’ ένα τριφύλλι φως στο στήθος». Το Συνέδριο αποσκοπούσε σε μια πολυπρισματική θεώρηση του έργου του ποιητή, με ανακοινώσεις από έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς, συγγραφείς και επιστήμονες. Παράλληλα «φωτίστηκε» και η σχέση αγάπης του ποιητή με την Κέρκυρα, με τρεις ξεχωριστές εισηγήσεις (Λουκιανού Ζαμίτ, Φίλιππου Φιλίπου, Περικλή Παγκράτη). Παρών και ο Φινλανδός μεταφραστής του Ελύτη Markku Rääskynen, ο οποίος μίλησε για τη μετάφραση από τον ίδιο στα φινλανδικά του Άξιον Εστί. Η κ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου απέστειλε ντοκιμαντέρ με τον ποιητή, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου.

 

Εκτός από τις εισηγήσεις των, Λουκιανού Ζαμίτ («1974: Ο Ελύτης προσκεκλημένος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών»), Φίλιππου Φιλίππου («Ο Ελύτης στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Κερκύρας και άλλα τινά») και Περικλή Παγκράτη, («“Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου”: κατά τα άλλα το τοπίο θύμισε Κέρκυρα…»), έλαβαν μέρος με ανακοινώσεις τους οι, Βασίλης Λέτσιος, Νάσος Μαρτίνος Πάνος Βλαγκόπουλος, Δημήτρης Κονιδάρης, Κατερίνα Κούσουλα, Νίκος Κοσκινάς, Ανδρομάχη Μπάτζιου, Δημήτρης Δαμίγος, Νίκος Παπαδημητρίου, Ερωτόκριτος Μωραΐτης, Χανς Σλουμ, Γιώργος Κεντρωτής, Κώστας Σουέρεφ, Νικολαΐς Πέννα, Βέρα Κονιδάρη, Κωνσταντίνα Χρυσικοπούλου, Θεοτόκης Ζερβός, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Έλενα Χαμαλίδη, Μαρίνα Παπασωτηρίου και ο Θάνος Χρήστου.

 

Στην εκδοτική σειρά της Ε.Κ.Σ. προστέθηκαν δύο ακόμη βιβλία:

α) Η μονογραφία των Θεοδόση Πυλαρινού και Απόστολου Κουρουπάκη: Η οικογένεια Παναγιώτη Σαμαρτζή (Ο γενάρχης και τα επιφανή μέλη της), και

β) Ο 5ος τόμος των Κερκυραϊκών Χρονικών της δεύτερης περιόδου, με τα Πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου «Καλές πνοές παρηγοριά / Σολωμός – Μάντζαρος – Πολυλάς» του 2006, στο οποίο ήδη αναφερθήκαμε.

 

Συνεχίστηκαν οι εργασίες ανακαίνισης του αποθηκευτικού χώρου που αποκτήθηκε από την Ε.Κ.Σ. με τη δωρεά Παπακωστόπουλου, όπου εκτός από την τοποθέτηση των εκδόσεων της Εταιρείας και λοιπών βιβλίων στο μέλλον μελετάται να διαμορφωθεί και αναγνωστήριο.

 

Την 12η Ιανουαρίου 2010 σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κερκύρας παρουσιάστηκε η έκδοση Μπαλάνου του έτους 1867 του Ιονίου Πολιτικού Κώδικα, με ομιλητή τον δικηγόρο κ. Σπύρο Γερακάρη.

 

Στο δεύτερο μέρος των Χρονικών (ΧΧΙ) του παρόντος έτους δημοσιεύονται οι ομιλίες των κ.κ. Λουκιανού Ζαμίτ, Φίλιππου Φιλίππου και του προέδρου της Ε.Κ.Σ. Περικλή Παγκράτη.