Τη χρονιά που πέρασε πραγματοποιήθηκε η πλήρης ανακαίνιση του κτηρίου της Ε.Κ.Σ. εσωτερικά και εξωτερικά, με τη χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ύστερα από θερμή εισήγηση του κ. Αλέξανδρου Γ. Σταύρου προς τον διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Τάκη Αράπογλου. Οι εργασίες διήρκεσαν εννέα μήνες από την τεχνική εταιρεία «Αφοί Β. & Ν. Τρίαντος και Αναστάσιος Κυριάκης-Μπιτζάρος». Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε αναδιάταξη του Μουσείου. Λόγω των εργασιών δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί ο ετήσιος κύκλος των ομιλιών.

Στην αναδιάταξη του Μουσείου, με σύγχρονη μουσειακή αντίληψη, συνέβαλε αποφασιστικά και αφιλοκερδώς η αρχαιολόγος κ. Αγλαΐα Καραμάνου-Παπουτσάνη, διαθέτοντας πολύ χρόνο και κόπο. Ο χαράκτης κ. Γιώργος Κεφαλληνός ανέλαβε την ανάρτηση των χαρακτικών και των χαρτών, ενώ τις μεταφράσεις κειμένων στην αγγλική γλώσσα, που συνοδεύουν τα εκθέματα, έκαναν η κ. Μαρία Στράνη-Potts και ο κ. Jim Potts.

Στην κυρίως αίθουσα του Μουσείου δόθηκε μια ενδεικτική εικόνα της πορείας του Διονυσίου Σολωμού από τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη Ζάκυνθο μέχρι τον θάνατό του στην Κέρκυρα, όπου έζησε τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του. Εκτός από πορτρέτα του ποιητή, του πατέρα του Νικολάου Σολωμού, του αδελφού του Δημητρίου, του Νικολάου Μεσαλά, κηδεμόνα του, του Αντωνίου Μαρτελάου, δασκάλου του, εκτίθενται και πορτρέτα πλήθους άλλων φίλων του, των μαθητών της σολωμικής σχολής Λορέντζου Μαβίλη και Κωνσταντίνου Θεοτόκη, καθώς και των Παύλου Προσαλέντη και Ιωάννη Ρωμανού, φιλοτεχνημένα από γνωστούς κερκυραίους ζωγράφους.

Ιδιαίτερη ενότητα αφιερώνεται στον Ιωάννη Καποδίστρια. Όλα τα εκθέματα συνοδεύονται από επεξηγηματικές πινακίδες.

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου, στα οποία παρέστη το σύνολο του πνευματικού κόσμου του νησιού, έγιναν στις 30 Οκτωβρίου 2009, ενώπιον των Αρχών, εκπροσώπων της Εκκλησίας, του Νομάρχη και του Δήμαρχου Κερκυραίων, καθηγητών του Ιονίου Πανεπιστημίου και πλήθους μελών και φίλων της Ε.Κ.Σ.

Ο πρόεδρος της Ε.Κ.Σ. Περικλής Παγκράτης, ο οποίος μόχθησε κυριολεκτικά στη φάση της αποκατάστασης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της Εταιρείας, η κ. Αγλαΐα Καραμάνου μίλησε για τη νέα αισθητική αντίληψη του Μουσείου, ο δε εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Σταύρου εξέθεσε το σκεπτικό της χορηγίας.

Στα πλαίσια των εγκαινίων παρουσιάστηκαν δύο βιβλία. Το πρώτο, με τίτλο: Ηλίας Αλ. Σταύρου. Ο Κερκυραίος δημοτικιστής λογοτέχνης, Κέρκυρα 2008, επιμελήθηκε ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Σ. Θεοδόσης Πυλαρινός, ο οποίος είχε και τη φιλολογική επιμέλεια και εισαγωγή στο δεύτερο βιβλίο, με τίτλο: Ηλίας Σταύρου, Τα ευρισκόμενα, Κέρκυρα 2009. Και τα δύο βιβλία εκδόθηκαν από την Ε.Κ.Σ.

Στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο πλέον Επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας, με τίτλο: «Ο στοχασμός των δημιουργών», με βασικό στόχο τη διερεύνηση σε βάθος του σολωμικού πνεύματος από άλλη σκοπιά. Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν με χαιρετισμό και εισαγωγική ομιλία του Περικλή Παγκράτη.

Εισηγητές του Συνεδρίου ήσαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ερευνητές ή συγγραφείς του τόπου. Μίλησαν, κατά σειρά οι, Αντώνης Ζήβας, Νάσος Μαρτίνος, Κώστας Καρδάμης, Νίκιας Λούντζης, Έλλη Γλαρού, Νίκος Κοσκινάς, Δημήτρης Φίλιας, Νίκος Παπαδημητρίου, Χανς Σλουμ, Βασίλης Λέτσιος, Γιώργος Κεντρωτής, Θεοτόκης Ζερβός, Ανδρομάχη Μπάτζιου, Θεόδωρος Παππάς, Ερωτόκριτος Μωραΐτης. Στη «στρογγυλή τράπεζα» που ακολούθησε, με θέμα: «Οι δημιουργοί και η ποιητική τους», συζήτησαν οι, Πάνος Βλαγκόπουλος, Γιώργος Κεντρωτής και Χάρης Ξανθουδάκης, με συντονιστή τον Νίκια Λούντζη.

Την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτέλεσαν οι, πρόεδρος Περικλής Παγκράτης, αντιπρόεδρος Δημήτρης Κονιδάρης, γραμματέας Κώστας Καρδάμης, ταμίας Λουκιανός Ζαμίτ, μέλη οι Κώστας Λιντοβόης, Νίκος Κοσκινάς και Βέρα Κονιδάρη.

Στις 7 και 8 Ιουλίου 2009 πραγματοποιήθηκε το 22ο Διήμερο Λόγου, με γενικό θέμα «Ο χώρος και το έργο (για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Κ.Π. Καβάφη)», με συνδιοργάνωση του Δήμου Κερκυραίων, της Ε.Κ.Σ., του περιοδικού «Πόρφυρας» και της Ένωσης Κυπρίων Κερκύρας «Ο Ευαγόρας». Κατά τη διάρκεια του «Διημέρου» προβλήθηκαν οι ταινίες μικρού μήκους: «Το σπίτι του Παπαδιαμάντη» και «Η σεληνοφεγγής νυξ», την πρώτη μέρα, και «Το σπίτι του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη» και «Κ.Π. Καβάφης: Εγκλεισμός και παγίδευση», τη δεύτερη μέρα. Σκηνοθεσία των ταινιών του κ. Γιώργου Κούμουρου και κείμενα του κ. Νίκου Ορφανίδη.

Για το έργο του Παπαδιαμάντη συζήτησαν οι, Νίκος Ορφανίδης, Γιώργος Κούμουρος, Πάνος Θεοδωρίδης και Νάσος Μαρτίνος. Για το έργο του Κ.Π. Καβάφη συζήτησαν οι, Σπύρος Τζουβέλης, Αριστείδης Κάντας, Νίκος Ορφανίδης και Γιώργος Κούμουρος.

Η Ε.Κ.Σ. εξέδωσε τα βιβλία:

α) Κωνσταντίνου Θεοτόκη, Ο Φαίδωνας, έκδοση του κειμένου, εισαγωγή-γλωσάρι Θεοδόσης Πυλαρινός, 2009, και

β) Ηλία Σταύρου, Τα ευρισκόμενα, στο οποίο ήδη αναφερθήκαμε.

Το βιβλίο του μουσικολόγου και διδάσκοντα στο Ι.Π. Κώστα Καρδάμη Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος / Ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα, που εξέδωσε η Εταιρεία μας το 2008, βραβεύτηκε από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών στις 7 Δεκεμβρίου 2009, σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο αείμνηστος Νικόλαος Παπακωστόπουλος με τη διαθήκη του διέθεσε το ποσόν των 40.000 €, το οποίο διατέθηκε για την αγορά αποθηκευτικού χώρου πλησίον του Μουσείου Σολωμού, στον οποίο, μετά την κατάλληλη διαμόρφωση, μεταφέρθηκαν για πλήρη τακτοποίηση και ταξινόμηση οι εκδόσεις της Ε.Κ.Σ., άλλα βιβλία και άλλα αντικείμενα, που πλεόναζαν στους χώρους του Μουσείου Σολωμού. Το όνομα του ευεργέτη προστέθηκε στην πλάκα των ευεργετών. Για την ευγενή χορηγία της Εθνικής Τράπεζας τοποθετήθηκε ιδιαίτερη μαρμάρινη πλάκα στο αίθριο του Μουσείου.

Αυτή τη χρονιά, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Σ. εκπροσώπησε την Εταιρεία σε Συνέδριο που διοργάνωσε ο Δήμος Αίγινας στις 20 και 21 Ιουνίου, με θέμα «Καποδίστριας και Ευρώπη».

Στις 22 Αυγούστου έφυγε από κοντά μας ο νευρολόγος-ψυχίατρος και πνευματικός άνθρωπος Ανδρέας Γκούσης. Ο εκλιπών είχε διακριθεί επίσης για τους κοινωνικούς του αγώνες και την ανθρωπιστική του δράση, διετέλεσε δε επί σειράν ετών μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ. και αντιπρόεδρος.

Στο δεύτερο μέρος του ΧΧ τεύχους των Χρονικών δημοσιεύεται το κείμενο ομιλίας στην Ε.Κ.Σ., στα πλαίσια του έτους «Σολωμού», του Γιάννη Πιέρη, προέδρου της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, με άξονα τις κατοικίες του Διονυσίου Σολωμού στην Κέρκυρα.