Οι εκδηλώσεις της Εταιρείας κατά το έτος 2007 συνδυάστηκαν κυρίως με το «έτος Σολωμού» και την κερκυραϊκή ιστορία. Εκτός από τον καθιερωμένο κύκλο ομιλιών της χειμερινής περιόδου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο, έκθεση χαρακτικής, παρουσίαση βιβλίων, συναυλία, προβολή ταινίας μικρού μήκους και ένα Επιστημονικό Συνέδριο.

Στα πλαίσια του «έτους Σολωμού», με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τον θάνατο του Ποιητή, η Ε.Κ.Σ. διοργάνωσε στις 21 Φεβρουαρίου 2007 σχετική εκδήλωση, στην οποία μίλησαν οι, Περικλής Παγκράτης, για το χρονικό του θανάτου του Ποιητή, ο φιλόλογος Νίκος Κοσκινάς, για τους σημαντικότερους σταθμούς στην ζωή και στο έργο του Ποιητή, ο Κώστας Καρδάμης, διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας στην κηδεία του Ποιητή, και ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρης Φίλιας, για τις ωδές που γράφτηκαν από τον Ιάκωβο Πολυλά, Γεράσιμο Μαρκορά και Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, με αφορμή τον θάνατο του Διονυσίου Σολωμού.

Στις 22 Απριλίου γιορτάστηκε πανηγυρικά στην Κέρκυρα το «Έτος Σολωμού», με την παρουσία της προέδρου της Βουλής κ. Άννας Ψαρούδα-Μπενάκη, η οποία επισκέφθηκε το Μουσείο Σολωμού, ενώ με τη συνοδεία των οργανωτών κατέθεσε στεφάνι στο κενοτάφιο του Ποιητή, στο Δημοτικό Νεκροταφείο Κερκύρας, και εν συνεχεία στην προτομή του στην Άνω Πλατεία.

Το βράδυ της ιδίας μέρας η πρόεδρος της Βουλής απηύθυνε χαιρετισμό προς το πολυπληθές κοινό στην αίθουσα τελετών της Ιονίου Ακαδημίας και ακολούθησε ομιλία του σκηνοθέτη-ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου, με θέμα: «Το θέατρο στην Επτάνησο την εποχή του Σολωμού». Παρέστησαν οι Αρχές του τόπου, οι βουλευτές της Κέρκυρας και ο δήμαρχος Ζακυνθίων.

Την 28η Απριλίου, πάντα στα πλαίσια του «έτους Σολωμού», η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κερκύρας, και ο ηθοποιός Σπύρος Βέργης διάβασαν αποσπάσματα από τη Γυναίκα της Ζάκυθος. Ακολούθησαν τα εγκαίνια έκθεσης έργων χαρακτικής της Άριας Κομιανού και άλλων καλλιτεχνών στη Δημοτική Πινακοθήκη, την ίδια μέρα, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε προβολή της ταινίας μικρού μήκους του Γιώργου Κούμουρου, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, με τίτλο: «Το φως στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού», και πάλι στη Δημοτική Πινακοθήκη, σε συνεργασία της Ε.Κ.Σ., της Ένωσης Κυπρίων Κερκύρας «Ο Ευαγόρας» και της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Οι λοιπές εκδηλώσεις της Ε.Κ.Σ. ξεκίνησαν με ομιλία του καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Βάιου Βαϊόπουλου, εις μνήμην του ακαδημαϊκού, καθηγητή της Λατινικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ., ιδρυτικού μέλους της Ε.Κ.Σ. και αντιπροέδρου Κωνσταντίνου Γρόλλιου, που έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουνίου 2006.

Στις 7 Φεβρουαρίου μίλησε ο Δημήτρης Μεταλληνός, μέλος Ε.Ε.Δ.Ι.Π. του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Η εκκλησιαστική πολιτική και η βρετανική προστασία στα Ιόνια Νησιά». Στις 7 Μαρτίου η Φωτεινή Καρλάφτη, δρ. Ιστορίας, ανέπτυξε το θέμα: «Μορφές εργασίας στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα». Στις 7 Μαρτίου, η πανεπιστημιακός Αγλαΐα Λυπουρλή αναφέρθηκε στις εξωλογοτεχνικές περιπέτειες της Ιστορίας ενός αιχμαλώτου του Στρατή Τσίρκα, ενώ στις 21 Μαρτίου ο Λουκιανός Ζαμίτ αναφέρθηκε σε: «Μια περιγραφή της πόλης της Κέρκυρας με τη ματιά ενός επισκέπτη στα τέλη του 19ου αιώνα και αναφορά σε καταστάσεις και γεγονότα εκείνης της περιόδου». Το κείμενο της ομιλίας αυτής δημοσιεύθηκε στο τεύχος των Χρονικών του έτους αυτού (XVIII).

Τέλος, στις 16 Μαΐου ο δικηγόρος Νάσος Λαβράνος μίλησε με θέμα: «Η αποτυχία της πολιτικής αποστολής του Γλάδστωνα στα Επτάνησα σηματοδότησε ως αναπότρεπτη την πορεία των Επτανήσων για την Ένωση».

Πραγματοποιήθηκαν δύο παρουσιάσεις βιβλίων,

α) του κύπριου ποιητή Λεύκιου Ζαφειρίου Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου, με τη συνεργασία της Ε.Κ.Σ. και της Ένωσης Κυπρίων Κερκύρας «Ο Ευαγόρας», με ομιλητές τον καθηγητή Θεοδόση Πυλαρινό, τον Νάσο Μαρτίνο και τον Λεύκιο Ζαφειρίου,

β) του συγγραφέα Β. Γκάνιτσεφ, με τίτλο: Ουσακώφ, ο Στόλαρχος, με ομιλητή τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχαήλ Δερμιτζάκη, την επίκουρη καθηγήτρια του ιδίου Πανεπιστημίου Ελένη Στεργιοπούλου και την κ. Σοφία Μωραΐτη-Καπετσώνη, καθηγήτρια Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 2 και 3 Ιουλίου η Ε.Κ.Σ. είχε συμμετοχή στη διοργάνωση του «Διήμερου Λόγου», από κοινού με τον Δήμο Κερκυραίων, το λογοτεχνικό περιοδικό Πόρφυρας και την Ένωση Κυπρίων Κερκύρας «Ο Ευαγόρας». Την πρώτη βραδιά μίλησαν, με συντονιστή τον Θεοτόκη Ζερβό, οι, Γιάννης Πιέρης, με θέμα: «Κύπρος-Κέρκυρα: παράλληλες συγκυρίες (Φλαγγίνης – Καποδίστριας – Μουστοξύδης», Λεύκιος Ζαφειρίου, με θέμα: «Σολωμός – Κάλβος: από τη Ζάκυνθο στην Κέρκυρα», ο φιλόλογος Γιώργος Μύαρης, με θέμα: «Αναγνώσεις του σολωμικού έργου από σύγχρονους κύπριους ποιητές», και ο συγγραφέας Γιάννης Καβάσιλας, ο οποίος αναφέρθηκε στον φίλο του Διονυσίου Σολωμού, Κυπριο-κερκυραίο συγγραφέα Επαμεινώνδα Φραγκούδη. Τη δεύτερη βραδιά οι ποιητές Κυριάκος Χαραλαμπίδης και Ορέστης Αλεξάκης διάβασαν ποίησή τους, ενώ ακολούθησε μουσική εκδήλωση με την Μαρία Καλουτσάκη στο πιάνο και τη σοπράνο Σταματία Καρύδη.

Στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε Επιστημονικό Συνέδριο για τον Κερκυραίο πεζογράφο Σπύρο Πλασκοβίτη, με τίτλο: «Πεζή μπαλάντα για τον πεζογράφο του ήθους». Την πρώτη μέρα, ύστερα από εισαγωγική ομιλία του προέδρου της Ε.Κ.Σ. Περικλή Παγκράτη, μίλησαν οι, Κώστας Στεργιόπουλος, Γιώργος Ρωμαίος, Βασίλης Λέτσιος, Νίκιας Λούντζης και Ερωτόκριτος Μωραΐτης. Την επόμενη μέρα ακούστηκαν οι εισηγήσεις των, Αριστείδη Κάντα, Γιάννη Καβάσιλα, Νάσου Μαρτίνου, Σωτήρη Τριβιζά, Θεοτόκη Ζερβού, Νίκου Κοσκινά, Ρένας Κρουαζιέ, Παναγιώτη Περιστέρη, Δημήτρη Κονιδάρη, Δημήτρη Φίλια, Χανς Σλουμ, Κώστα Αγγελάκου, Γιώργου Κεντρωτή και Θεοδόση Πυλαρινού. Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους η σύζυγος του συγγραφέα κυρία Φούλα Πλασκοβίτη και ο γιος του κύριος Ηλίας Πλασκοβίτης με την οικογένειά του.

Το μεσημέρι της δεύτερης μέρας πραγματοποιήθηκε τελετή ονομασίας μικρής πλατείας στην περιοχή του Ι. Μητροπολιτικού Ναού σε «Πλατεία Σπύρου Πλασκοβίτη», με χαιρετισμούς του Δήμαρχου Κερκυραίων κ. Σωτήρη Μικάλεφ και του Γιάννη Πιέρη, προέδρου της Επιτροπής Ονοματοθεσίας του Δήμου Κερκυραίων.

Ο Σπύρος Πλασκοβίτης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1917 και πέθανε στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 2000. Μετά το πέρας της βραδινής συνεδρίασης της δεύτερης μέρας του Συνεδρίου ακολούθησε συζήτηση, ενώ εν συνεχεία ο Περικλής Παγκράτης συνόψισε τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.

Στον τομέα των εκδόσεων, κυκλοφόρησε ο τέταρτος τόμος των Κερκυραϊκών Χρονικών, με τα Πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου «Όψεις της Εκκλησιαστικής ιστορίας της Κέρκυρας», που είχε πραγματοποιηθεί, όπως ήδη αναφέρθηκε, στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2005, με συνδιοργάνωση του Ι.Π. και της Ε.Κ.Σ.

Στις δραστηριότητες της Ε.Κ.Σ. κατά το έτος 2007 περιλαμβάνονται και οι παρακάτω:

α) Σεμινάριο σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κερκύρας με τον τίτλο: «Για να γνωρίσουμε τον Σολωμό».

β) Η Ε.Κ.Σ. σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Σε γνωρίζω από την όψη: Μουσικό ταξίδι στη ζωή και το έργο του Διονυσίου Σολωμού», βασισμένο στο τρίπτυχο λόγος – μουσική – εικόνα, με βασικό στόχο την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών και την επαφή τους με την ποίηση του Διονυσίου Σολωμού. Στο πρόγραμμα ανταποκρίθηκε η νεολαία του νησιού με την ενεργό συμμετοχή της. Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος υπήρξε η λέκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Ζωή Διονυσίου.

γ) Διοργανώθηκε κύκλος συναυλιών μουσικής δωματίου στην αίθουσα του Μουσείου Σολωμού υπό τον προγραμματισμό και την καθοδήγηση της κ. Ρίας Γεωργιάδου, μέλους Ε.Ε.Δ.Ι.Π. του Ιονίου Πανεπιστημίου.

δ) Συνεχίστηκαν και κατά τη σχολική χρονιά (2007-2008) οι επισκέψεις στο Μουσείο Σολωμού σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κέρκυρας και σχολείων άλλων περιοχών, στα πλαίσια των επιμορφωτικών εκδρομών τους στο νησί μας.