Η σειρά των ομιλιών της περιόδου Νοέμβρης 2005-Μάιος 2006 αφιερώθηκε στο θέμα: «Ο ιδεολογικός και πολιτικός στοχασμός των ποιητών της γενιάς του ’30». Μίλησαν, εισαγωγικά ο Περικλής Παγκράτης, γραμματέας της Ε.Κ.Σ., και ακολούθησαν οι, Γιώργος Κεντρωτής, Θεοτόκης Ζερβός, Δημήτρης Φίλιας, Θεοδόσης Πυλαρινός, αντιπρόεδρος της Εταιρείας, Δημήτρης Κονιδάρης, Νάσος Μαρτίνος, Βέρα Κονιδάρη, Κώστας Αγγελάκος. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε εκπροσώπους αυτής της γενιάς, τους Γιάννη Ρίτσο, Νίκο Εγγονόπουλο, Νίκο Γκάτσο, Νικόλα Κάλας, Ανδρέα Εμπειρίκο, Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Νίκο-Γαβριήλ Πεντζίκη και Νικηφόρο Βρεττάκο. Ήταν προγραμματισμένες δύο ακόμη ομιλίες, του Γεράσιμου Ρομποτή για τον Γ.Θ. Βαφόπουλο και του Γιώργου Ανδρειωμένου για τον Κώστα Μόντη, που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω προσωπικών κωλυμάτων των ομιλητών.

Για την έγκαιρη επισήμανση της συμπλήρωσης 150 χρόνων, το 2007, από τον θάνατο του Εθνικού Ποιητή Διονυσίου Σολωμού, η Ε.Κ.Σ. διοργάνωσε τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα: «Καλές πνοές παρηγοριά / Σολωμός – Μάντζαρος – Πολυλάς». Το Συνέδριο, πέραν των επιστημονικών στόχων του, ήθελε να θέσει το θέμα της κήρυξης του έτους 2007 ως «έτους Σολωμού».

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου τιμήθηκε ο ποιητής Δημήτρης Ι. Σουρβίνος, ο οποίος και διάβασε ποίησή του. Ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας Γιάννης Πιέρης ξενάγησε τους συνέδρους σε μια διαδρομή από την Ιόνιο Ακαδημία με κατάληξη την οικία Σολωμού. Το Συνέδριο έκλεισε με «στρογγυλή τράπεζα», που είχε θέμα: «Ο Σολωμός εν Κερκύρα», στην οποία έλαβαν μέρος οι, Γιώργος Κεντρωτής, Νίκιας Λούντζης, πρόεδρος των Φίλων του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, Χάρης Ξανθουδάκης, Περικλής Παγκράτης και Θεοδόσης Πυλαρινός. Πλην των παραπάνω, έλαβαν μέρος με ανακοινώσεις τους οι, Γιάννης Πιέρης, Νάσος Μαρτίνος, Δημήτρης Κονιδάρης, Δημήτρης Φίλιας, Κώστας Σουέρεφ, Νίκος Κοσκινάς, Χανς Σλουμ, Κώστας Ζερβόπουλος, Ερωτόκριτος Μωραΐτης, Κώστας Καρδάμης, Αναστασία Σιώψη, Θάνος Χρήστου και Παναγιώτης Περιστέρης.

Εν όψει της μετακίνησης από 1ης Ιανουαρίου 2006 του προέδρου της Ε.Κ.Σ. Γιάννη Πιέρη στην προεδρία της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, το Δ.Σ. σε συνεδρίασή του στις 22 Δεκεμβρίου 2005 εξέλεξε ομόφωνα ως νέο πρόεδρο τον Περικλή Παγκράτη, ενώ στη Γ.Σ. της 3ης Απριλίου 2006 τη θέση του παραιτηθέντος αντιπροέδρου Γιάννη Μάζη κατέλαβε κατόπιν συμπληρωματικών αρχαιρεσιών ο αναπλ. καθηγητής του Ι.Π. Θεοδόσης Πυλαρινός, και τη γενική γραμματεία ο Δημήτρης Κονιδάρης.

Εκδόθηκε ο τρίτος τόμος των Κερκυραϊκών Χρονικών, αφιερωμένος στην αλληλογραφία της οικογένειας του ποιητή Ανδρέα Τυπάλδου-Λασκαράτου με τον δανό ιερέα Θεόδωρο Χάνσεν, με φιλολογική επιμέλεια του νεοελληνιστή Lars Nörgaard.

Στη σειρά των δημοσιευμάτων της Ε.Κ.Σ. και με τη φιλολογική επιμέλεια του καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργου Κεντρωτή, κυκλοφόρησε ο τόμος του Διονυσίου Σολωμού: Sonetti / Δεκατετράστιχα, στη μετάφραση που είχε επιμεληθεί το 1902 ο ζακυνθινός λόγιος Αριστείδης Καψοκέφαλος.

Αποφασίστηκε η έκδοση μιας σειράς μονογραφιών με τον γενικό τίτλο «Κερκυραίοι Δημιουργοί». Ο πρώτος τόμος της σειράς αυτής αφιερώθηκε στον ποιητή Δημήτρη Ι. Σουρβίνο, με τίτλο Ο ασκούμενος της νυκτός, γραμμένος από τον Θεοδόση Πυλαρινό.

Από 21 έως 26 Μαΐου 2006 πραγματοποιήθηκε στα Κύθηρα το Η΄ Πανιόνιο Συνέδριο, στις εργασίες του οποίου η Εταιρεία μας είχε συμμετοχή με τους πρόεδρο και αντιπρόεδρό της. Ο πρόεδρος Περικλής Παγκράτης μετέφερε τον χαιρετισμό του Δ.Σ. με θερμά λόγια.

Κατά την καταληκτήρια συνεδρία του Πανιονίου Συνεδρίου αποφασίστηκε η διεξαγωγή του επόμενου Θ΄ Συνεδρίου, του 2010, να πραγματοποιηθεί στη νήσο των Παξών, με τη συνηγορία των προέδρων της Ε.Κ.Σ. Περικλή Παγκράτη και της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας Γιάννη Πιέρη, ενώ τέθηκε και θέμα πραγματοποίησης του Ι΄ Πανιόνιου Συνεδρίου στην Κέρκυρα το 2014, έτος που συμπίπτει με τα 150 χρόνια από την Ένωση της Επτανήσου και με τα 100 χρόνια από το Α΄ Πανιόνιο Συνέδριο, που είχε πραγματοποιηθεί επίσης στην Κέρκυρα.

Στο XVII τεύχος των Χρονικών της Εταιρείας δημοσιεύεται η ομιλία του Νάσου Μαρτίνου με θέμα «Δύο περιηγήσεις στην Κέρκυρα τον ΧΙΧ αιώνα», καθώς και κείμενο του αείμνηστου ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Γρόλλιου στην κερκυραϊκή Εφημερίδα των Ειδήσεων την 21η Φεβρουαρίου 1957, σε αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από θάνατο του Διονυσίου Σολωμού, με τίτλο: «Ο Σολωμός και η νέα γενεά». Προηγούνται σύντομο βιογραφικό σημείωμα, η πορεία και το έργο του εκλιπόντος, ο οποίος είχε χρηματίσει παλαιότερα και Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Σ.