Την άνοιξη του 2005 ολοκληρώθηκε ο κύκλος ομιλιών ο αφιερωμένος στην ποίηση και στους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, που αφομοιώνει τις κατακτήσεις των νεοτερικών ποιητών του μεσοπολέμου, δίνοντας μια ποίηση περισσότερο «δεμένη» με τα πράγματα. Εκπρόσωποί της θεωρήθηκε ότι εκφράζουν την «ποιητική και πολιτική ηθική» της γενιάς τους, ενώ οι υπερρεαλιστές εικονογραφούν τον παραλογισμό της εποχής τους.

Οι καθιερωμένες ανά δεκαπενθήμερο ομιλίες συνεχίστηκαν κανονικά, ενώ σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διοργανώθηκαν δύο Επιστημονικά Συνέδρια.

Πραγματοποιήθηκαν δώδεκα συνεδριάσεις, στις οποίες δέκα έξι ομιλητές αναφέρθηκαν στο ποιητικό έργο είκοσι επτά ποιητών εκπροσώπων της γενιάς τους. Μίλησαν οι, Περικλής Παγκράτης (εμπνευστής του κύκλου αυτών των ομιλιών, όπως και του προηγηθέντος κύκλου για τους πεζογράφους), Γιώργος Κεντρωτής, Δημήτρης Φίλιας, Κώστας Αγγελάκος, Γιώργος Ανδρειωμένος, Νάσος Μαρτίνος, Θεοτόκης Ζερβός, Δημήτρης Κονιδάρης, Ερωτόκριτος Μωραΐτης, Διονύσης Φίλης, Δημήτρης Λάππας, Φωτεινή Χαρλάφτη, Νικολαΐς Πέννα και Βέρα Κονιδάρη.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στις 13 Απριλίου 2005 με σύντομο απολογισμό των δύο κύκλων ομιλιών (δηλαδή των αφιερωμένων στους πεζογράφους και τους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς) από τον πρόεδρο της Ε.Κ.Σ. Γιάννη Πιέρη.

Το πρώτο Επιστημονικό Συνέδριο, για τον ποιητή Γιάννη Δάλλα, πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2005 στο αμφιθέατρο της Ιονίου Ακαδημίας, με συνδιοργανωτές την Εταιρεία μας, το Ι.Π. και το περιοδικό «Πόρφυρας», στα πλαίσια του εορτασμού των είκοσι χρόνων από τη λειτουργία του Τμήματος Ιστορίας του Ι.Π., στο οποίο ο Γιάννης Δάλλας δίδαξε επί δεκαετία. Το Συνέδριο τέθηκε υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Κερκυραίων.

Την εκδήλωση προλόγισαν η Τζελίνα Χαρλαύτη, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, και ο Γιάννης Πιέρης, εκ μέρους της Εταιρείας μας. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο αντινομάρχης και ο αντιδήμαρχος. Τέλος, διαβάστηκαν χαιρετισμοί που απέστειλαν η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, η αναπλ. υπουργός Πολιτισμού, οι βουλευτές Κερκύρας κ.ά. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημήτρης Τσουγκαράκης.

Για τον Γιάννη Δάλλα και το έργο του μίλησαν οι, Κ.Γ. Κασίνης, Γιώργος Ανδρειωμένος, Ερωτόκριτος Μωραΐτης, Στέφανος Διαλησμάς, Χρ. Μπουλώτης, Θεοδόσης Πυλαρινός, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Δημήτρης Φίλιας, Δημήτρης Κονιδάρης, Κώστας Αγγελάκος, Δημήτρης Ζυμάρης, Θεοτόκης Ζερβός, Θεόδωρος Παππάς, Νάσος Μαρτίνος, Περικλής Παγκράτης, Ερατοσθένης Καψωμένος και Μαρία Τσούτσουρα.

Η εκδήλωση έκλεισε με ανάγνωση ποιημάτων του από τον ίδιο τον ποιητή.

Το πρωί της 11ης Νοεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί προσυνεδριακή συνάντηση στο Μουσείο Σολωμού, κατά την οποία ο Γιάννης Δάλλας ανέπτυξε το θέμα: «Προς τα σολωμικά ζητούμενα με την πλοήγηση μιας έννοιας».

Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2005 πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα: «Όψεις της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Κέρκυρας», στο αμφιθέατρο της Ιονίου Ακαδημίας, στα πλαίσια επίσης του εορτασμού των 20 χρόνων από τη λειτουργία του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Στο Συνέδριο μετείχε και η Ε.Κ.Σ., η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό της Γιάννη Πιέρη και τον Γραμματέα της Περικλή Παγκράτη, οι οποίοι ανέπτυξαν τα θέματα:

α) «Ναοί Κρητών προσφύγων στην Κέρκυρα», και β) «Εργογραφία πατρός Αθανασίου Τσίτσα», αντίστοιχα.

Κατά το διήμερο του Συνεδρίου είκοσι άλλοι ομιλητές ανέπτυξαν ενδιαφέροντα πρωτότυπα θέματα. Η Ε.Κ.Σ. δεσμεύτηκε να εκδώσει τα Πρακτικά του Συνεδρίου, δέσμευση που υλοποιήθηκε στη συνέχεια στη σειρά των Κερκυραϊκών Χρονικών.

Κυκλοφόρησε ο τόμος Τιμή στον Γιώργο Αλισανδράτο με ομιλίες της εκδήλωσης της 17ης Μαΐου 2003 προς τιμήν του αείμνηστου νεοελληνιστή. Επίσης εκδόθηκε ο δεύτερος τόμος των Κερκυραϊκών Χρονικών, αφιερωμένος στον κερκυραίο φιλόσοφο Πέτρο Βράιλα-Αρμένη. Η Κερκυραϊκή Ένωση Αθηνών διοργάνωσε παρουσίαση του τόμου στην Αθήνα.

Στις 27 Μαρτίου 2005 πραγματοποιήθηκε η ετήσια Γεν. Συνέλευση της Ε.Κ.Σ., κατά την οποία διεξήχθησαν και αρχαιρεσίες, όπου επανεκλέχθηκε το ίδιο Δ.Σ. για την τριετία 2005-2008.

Στο XVI τεύχος του ετήσιου φυλλαδίου Χρονικά (2005) περιλαμβάνεται το κείμενο ομιλίας του Λουκιανού Ζαμίτ με θέμα: «Εμμανουήλ Θεοτόκης – Ο άνθρωπος, το έργο και η εποχή του».