Το έτος 2001 «σημαδεύτηκε» από τον θάνατο του επί δεκαπενταετία προέδρου της Ε.Κ.Σ. † π. Α.Χ. Τσίτσα. Έφυγε από τη ζωή στις 30 Ιουνίου 2001, στην Κέρκυρα, και κηδεύτηκε την επομένη από τον Μητροπολιτικό Ι.Ν. της πόλης μας. Το Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ. συνήλθε αμέσως σε έκτακτη συνεδρίαση και εξέδωσε ψήφισμα, ενώ τον νεκρό αποχαιρέτισε εκ μέρους της Εταιρείας ο Λουκιανός Ζαμίτ, καταθέτοντας και δάφνινο στεφάνι στη σωρό του εκλιπόντος.
Ο Λουκιανός Ζαμίτ αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στο πνευματικό έργο του † π. Α.Χ. Τσίτσα και στην προσφορά του τόσο στην Εκκλησία, την οποία υπηρέτησε επί μισόν αιώνα, αλλά και γενικότερα προς την Κέρκυρα, με το πλούσιο συγγραφικό του έργο. Τόνισε το ήθος, την εργατικότητα, την ακόρεστη δίψα του για μελέτη, τη μεθοδικότητα στην αρχειακή έρευνα και στην αναδίφηση των ιστορικών πηγών. Η επιμονή και η υπομονή κατά την επεξεργασία των θεμάτων, που κάθε φορά τον απασχολούσαν, αποτελούσε φωτεινό παράδειγμα για τους μεταγενέστερους μελετητές. Μετά από ένα σύντομο βιογραφικό, ο Λουκιανός Ζαμίτ τόνισε τη συνεισφορά του «παπα-Θανάση», όπως είχε επικρατήσει να τον αποκαλούν, προς την Εταιρεία μας, της οποίας υπήρξε επί σειρά ετών διοικητικό μέλος της και από το 1987 (ύστερα από τον θάνατο του Κώστα Δαφνή) πρόεδρός της, του οποίου η αναπάντεχη απώλεια δημιούργησε κενό δυσαναπλήρωτο, ιδιαίτερα για την Ε.Κ.Σ.
Στις 13 Οκτωβρίου 2001 η Ε.Κ.Σ. πραγματοποίησε πνευματικό μνημόσυνο για τον † π. Α.Χ. Τσίτσα στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Μουσείου Σολωμού, με ομιλητές τους, Γιάννη Πιέρη, Πασχάλη Κιτρομηλίδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Λουκιανό Ζαμίτ. Κατά την ίδια εκδήλωση ο καθηγητής και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Γιάννης Μάζης διάβασε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη από τον Μικρό Ναυτίλο στη μνήμη του εκλιπόντος.
Η Ε.Κ.Σ. αφιέρωσε το τεύχος των Χρονικών του έτους 2001 (ΧΙΙ) στον π. Α.Χ. Τσίτσα, καταχωρώντας τις ομιλίες του πνευματικού μνημοσύνου του, καθώς και μιαν ανέκδοτη εργασία του.
Η καθιερωμένη πλέον δραστηριότητα της Ε.Κ.Σ. στον τομέα των ομιλιών-ανακοινώσεων συνεχίστηκε καθ’ όλη τη χρονική περίοδο φθινόπωρο 2000-άνοιξη 2001, με πολλούς ομιλητές, όπως τον Περικλή Παγκράτη, με θέμα «Ο Σπύρος Πλασκοβίτης και η Κέρκυρα», τον δρ. Σταύρο Κάτσιο, διδάσκοντα στο Ι΄΄ονιο Πανεπιστήμιο, τον Γιάννη Μάζη, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, αντιπρόεδρο, τον Νάσο Μαρτίνο, ψυχίατρο-συγγραφέα, με θέμα «Ο χαρακτηρισμός των προσώπων στις όπερες του Giuseppe Verdi (με την ευκαιρία του έτους Verdi), τον Λουκιανό Ζαμίτ, με θέμα «Οι Ιόνιοι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και η υπαγωγή τους στην προστασία των Άγγλων προξένων (1815-1864)», τον Γιάννη Πιέρη, τον Δημήτρη Κονιδάρη, τον Αλέξη Σταυράτη, για τον ένα χρόνο από τον θάνατο του ποιητή Ματθαίου Μουντέ, την Αναστασία Γεωργάκη, διδάσκουσα του Ιονίου Πανεπιστημίου, τον Γεώργιο Κεντρωτή, καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, και τον Ερωτόκριτο Μωραΐτη, φιλόλογο-συγγραφέα.
Ο κύκλος των ομιλιών συμπληρώθηκε στις 4 Απριλίου 2001 με μια ξεχωριστή εκδήλωση, με τίτλο «Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη… / Στη σκιά του Σολωμού. Σύγχρονοι κερκυραίοι ποιητές διαβάζουν ποίησή τους». Δείγματα της ποίησής τους παρουσίασαν οι, Ορέστης Αλεξάκης, Διομήδης Βλάχος, Θεοτόκης Ζερβός, Δημήτρης Κονιδάρης, Νάσος Μαρτίνος, Ερωτόκριτος Μωραΐτης και Αλέξης Σταυράτης.
Στον τομέα των αυτοτελών εκδόσεων, στη σειρά «Δημοσιεύματα της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών», εκδόθηκε η εργασία του εκλιπόντος π. Αθαν. Χ. Τσίτσα, με τίτλο: Το Ρωσσικό Προξενείο της Βενετίας στην Κέρκυρα 1800-1823.
Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ. την 25η Ιουλίου 2001 εκλέχτηκε ομόφωνα νέος πρόεδρος ο κ. Γιάννης Πιέρης, μέλος του Δ.Σ. από το έτος 1998.
Η Ε.Κ.Σ. είχε τη χαρά να φιλοξενήσει στην αίθουσα του Μουσείου Σολωμού τον πεζογράφο Φίλιππο Δ. Δρακονταειδή στις 12 Σεπτεμβρίου 2001, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Μπορούμε να μιλάμε ακόμη για λογοτεχνία;», ενώ στις 13 Μαΐου ο πεζογράφος Θανάσης Βαλτινός μίλησε με θέμα «Ο Σολωμός στον κινηματογράφο».