Και κατά την περίοδο φθινόπωρο 1999-άνοιξη 2000 συνεχίστηκε η πνευματική δραστηριότητα της Ε.Κ.Σ., με δέκα ομιλίες-ανακοινώσεις, με πυκνή συμμετοχή και πάλι καθηγητών και διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου, και όχι μόνο, όπως των, Γιάννη Μάζη, Κυριάκου Κεντρωτή, Δημήτρη Φίλια, Περικλή Παπαβασιλείου, Θεόδωρου Παππά, Μαριάννας Κολυβά, Σοφίας Μωραΐτου-Καπετσώνη, κι επίσης των, Περικλή Παγκράτη, Λουκιανού Ζαμίτ και Θεόφιλου Κένταρχου.
Στη σειρά των αυτοτελών δημοσιευμάτων προστέθηκε η εργασία του νεοελληνιστή Lars Nørgaard, με τίτλο: Δημοτικά ανέκδοτα από τις συλλογές του Κερκυραίου Γεωργίου Α. Κοντού.
Η Ε.Κ.Σ. δέχτηκε για άσκηση στις εγκαταστάσεις της φοιτήτριες του Τμήματος Αρχειονομίας–Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, οι οποίες κατέγραψαν και καταχώρησαν σε Η/Υ τις σολωμικές εκδόσεις της Βιβλιοθήκης για την ευχερέστερη εξυπηρέτηση των μελετητών.
Το έτος 2000 ανεχώρησαν τρεις θερμοί φίλοι της Ε.Κ.Σ.:
α) Η Μαρία (Μαρή) Ασπιώτη, πεζογράφος, με μεγάλη πνευματική δραστηριότητα, μέλος του πρώτου Δ.Σ. της Ε.Κ.Σ., συνεκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού Πρόσπερος και διευθύντρια του τοπικού παραρτήματος του Βρετανικού Συμβουλίου,
β) ο καθηγητής της Πολιτικής και Συνταγματικής Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παύλος Πετρίδης, με το πάθος του ερευνητή για τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, και
γ) ο Σπύρος Πλασκοβίτης, από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς μας πεζογράφους, που γεννήθηκε και έζησε τα χρόνια της εφηβείας του στην Κέρκυρα, και η ανάμνηση της γενέτειρας πέρασε στις σελίδες των μυθιστορημάτων του Η πόλη και Η κυρία της βιτρίνας.
Η Εταιρεία μας εξέδωσε ψηφίσματα για τον θάνατο της Μαρίας Ασπιώτη και του Παύλου Πετρίδη, και διοργάνωσε πνευματικό μνημόσυνο του Σπύρου Πλασκοβίτη την 15η Νοεμβρίου 2000, στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Μουσείου Σολωμού.
Στο σχετικό τεύχος των Χρονικών (ΧΙ) δημοσιεύθηκε το κείμενο ομιλίας του Γραμματέα της Εταιρείας Περικλή Παγκράτη, με τίτλο: «Ένας “διάλογος” Διονυσίου Σολωμού και Flaminio Lolli για την Αιμιλία Ροδόσταμο» και πλούσιες σημειώσεις.