Οι δραστηριότητες της Ε.Κ.Σ. κατά το έτος 2008 υπήρξαν πλούσιες και ποικίλες. Στις 12 Απριλίου διοργανώθηκε τιμητική εκδήλωση για τη μακροχρόνια προσφορά στην Επιστήμη και στα Γράμματα του κερκυραίου καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, ομότιμου πλέον, κ. Αύγουστου Σορδίνα, με ομιλητές τον πρύτανη κ. Δημήτριο Τσουγκαράκη, την δρ. αρχαιολόγο κ. Γαρυφαλλιά Μεταλληνού, τον αρχαιολόγο-συγγραφέα κ. Κώστα Σουέρεφ και τον ιστορικό κ. Δημήτρη Ζυμάρη. Ο καθηγητής Αύγουστος Σορδίνας υπήρξε και Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Σ.

Στις 24 Μαΐου 2008 η Ε.Κ.Σ. τίμησε τον συγγραφέα Λουκιανό Ζαμίτ με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της νέας συλλογής διηγημάτων του από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη Άνθρωποι του χθες, για την συμβολή του στα Γράμματα και τη συμμετοχή του στο Δ.Σ. της Εταιρείας επί 45 συνεχή χρόνια. Για το βιβλίο του Λουκιανού Ζαμίτ μίλησαν, ο Θεοδόσης Πυλαρινός και ο Νάσος Μαρτίνος. Ο Λουκιανός Ζαμίτ διάβασε μερικά αποσπάσματα και προσέφερε το βιβλίο του σε όσους δεν το είχαν προμηθευτεί από την αγορά. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σωτήρης Μικάλεφ και ο πρώην δήμαρχος κ. Γιάννης Κούρκουλος, καθώς και ο ποιητής κ. Τηλέμαχος Χυτήρης.

Συνεχίστηκε κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαΐου 2008 ο καθιερωμένος κύκλος ομιλιών, με ομιλητές τους, Ερωτόκριτο Μωραΐτη, εκπαιδευτικό, Πάνο Βλαγκόπουλο, λέκτορα του Τμ. Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Θεόδωρο Παππά, καθηγητή Ιονίου Πανεπιστημίου, Αναστασία Σιώψη, καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου, Βασίλη Λέτσιο, φιλόλογο, και Έλενα Χαμαλίδη, επίκ. καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου.

Την 7η και 8η Νοεμβρίου 2008 διοργανώθηκε Επιστημονικό Συνέδριο στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Σολωμού με θέμα «Με επίκεντρο την ποίηση / Λόγος – Μουσική – Εικόνα», με εισηγητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα και ερευνητές ή συγγραφείς του τόπου: Ερωτόκριτο Μωραΐτη, Θεοτόκη Ζερβό, Πάνο Θεοδωρίδη, Νίκο Παπαδημητρίου, Περικλή Παγκράτη, Ζέφυρο Καυκαλίδη, Γιάννη Καβάσιλα, Ανδρομάχη Μπάτζιου, Πάνο Βλαγκόπουλο, Αναστασία Σιώψη, Νάσο Μαρτίνο, Κώστα Καρδάμη, Χάρη Ξανθουδάκη, Δημήτρη Μπρόβα, Νικόλα Μαρτίνο, Βέρα Κονιδάρη, Αντώνη Ζήβα, Γιώργο Κεντρωτή, Έλενα Χαμαλίδη, Σωτήρη Τριβιζά, Βασίλη Λέτσιο, Χανς Σλουμ.

Την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου αποτέλεσαν οι, Περικλής Παγκράτης, Δημήτρης Κονιδάρης, Λουκιανός Ζαμίτ, Κώστας Καρδάμης, Κώστας Λιντοβόης, Νίκος Κοσκινάς και Σωκράτης Πουλής, ενώ στη γραμματεία του Συνεδρίου μετείχαν οι, Λεωνίδας Μερτύρης, Νικολαΐς Πέννα, Μαρία Μπαλού και Δώρα Κλάδη.

Με συνδιοργάνωση του Δήμου Κερκυραίων, της Ε.Κ.Σ., της Ένωσης Κυπρίων Κερκύρας «Ο Ευαγόρας» και του λογοτεχνικού περιοδικού Πόρφυρας πραγματοποιήθηκε το 21ο Διήμερο Λόγου στις 8 και 9 Ιουλίου 2008, στον Κήπο του λαού (ανακτόρων). Θέμα της πρώτης βραδιάς ήταν: «Αστυνομική λογοτεχνία / Βασικές συνιστώσες», με ομιλητές τους, κ. Γιάννη Πανούση, καθηγητή Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Φίλιππο Φιλίππου, συγγραφέα, και κ. Βασίλη Λέτσιο, νεοελληνιστή. Η δεύτερη βραδιά αφιερώθηκε στη σύγχρονη κυπριακή ποίηση, με ανάγνωση ποίησης των κυπρίων ποιητριών κ. Νάσας Παταπίου και κ. Νίκης Μαραγκού. Στα ενδιάμεσα των αναγνώσεων έπαιξε πιάνο η κ. Ελένη Ρέβη.

Η Ε.Κ.Σ. δέχτηκε όπως και στο παρελθόν φοιτητές και φοιτήτριες του Ιονίου Πανεπιστημίου για έρευνες, ταξινομήσεις υλικού και ψηφιακές καταχωρήσεις.

Με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Εθνικού μας Ποιητή, από την άνοιξη 2007 μέχρι την άνοιξη 2008 υλοποιήθηκε στο Μουσείο Σολωμού ένα μουσικο-παιδαγωγικό πρόγραμμα με υπεύθυνη τη λέκτορα του Τμ. Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Ζωή Διονυσίου, της οποίας σχετική με το πρόγραμμα πραγματεία δημοσιεύθηκε στο τεύχος του φυλλαδίου των Χρονικών του αντίστοιχου έτους.

Το εκδοτικό έργο της Ε.Κ.Σ. υπήρξε πλούσιο το έτος 2008. Εκδόθηκαν τα παρακάτω βιβλία:

α) Λαογραφικά της Κέρκυρας, Β΄, του Γεράσιμου Χυτήρη.

β) Νικόλαος Χαλικιόπουλος-Μάντζαρος / Ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα, του Κώστα Καρδάμη.

γ) Ηλίας Σταύρου / Ο κερκυραίος δημοτικιστής λογοτέχνης, του Θεοδόση Πυλαρινού, στη σειρά Κερκυραίοι Δημιουργοί.

δ) Κωνσταντίνου Τυπάλδου-Πρετεντέρη, Ποιήματα, της Βασιλικής Μπόμπου-Σταμάτη και του Θεοδόση Πυλαρινού.

ε) 1537 / Η πολιορκία της Κέρκυρας από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή / Και τα ταξίδια του Σαιν Μπανκάρ στις ελληνικές θάλασσες, του Γεωργίου Αθανάσαινα.

Η καθιερωμένη δεξίωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 13ης Ιανουαρίου 2008, με αθρόα προσέλευση μελών της Ε.Κ.Σ. και φίλων.

Σε Συνέδριο που διοργάνωσε στην Αίγινα ο Δήμος του νησιού για τον Ιωάννη Καποδίστρια η Εταιρεία μας εκπροσωπήθηκε, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, από τον πρόεδρο Περικλή Παγκράτη.

Το έτος 2008 σημαδεύτηκε από δύο απώλειες. Στις 15 Μαΐου έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα ο σημαντικός ποιητής Δημήτρης Ι. Σουρβίνος (1924-2008), ο οποίος είχε πρωτοεμφανισθεί στα γράμματα σε ηλικία 58 ετών, το 1982, από τις σελίδες του περιοδικού Πόρφυρας. Ένα μήνα αργότερα, στις 22 Ιουνίου, πέθανε στην Ελβετία όπου διέμενε με την οικογένειά του από πολλά χρόνια ο σημαντικός κερκυραίος ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς Ιάσων Δεπούντης, αφήνοντας πλουσιότατο ποιητικό έργο, που ξεχωρίζει και για τον απόλυτα προσωπικό τρόπο γραφής.

Στις 15 Οκτωβρίου απεβίωσε η αντιπρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας Τζίνα Βούλγαρη, η οποία προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον φορέα.

Στις 30 Μαρτίου 2008 διεξήχθησαν οι προβλεπόμενες από το Καταστατικό ανά τριετία αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. Επανεξελέγησαν τα ίδια μέλη στα αντίστοιχα αξιώματα, με μόνη διαφορά την εκλογή του φιλόλογου Κώστα Λιντοβόη στη θέση του Φίλιππου Τσιριγγάκη, ο οποίος εκλέχτηκε μέλος του Δ.Σ. της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.